Skandal: Državna izborna komisija nije glasala o konačnim rezultatima izbora!

0

Državna izborna komisija DIK utvrdila je konačne rezultate predsjedničkih izbora koji su održani 15. aprila 2018. godine. Međutim, opozicioni članovi DIK-a tvrde da konačni rezultati nisu utvrđeni. Sjednica DIK-a trajala je nekoliko sati.
Sinoć u 23.15 sati održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da su rezultati su predsjedničkih izbora usvojeni deklarativno, odnosno da nije bilo glasanja.
Na presu je pojašnjeno da je praksa do sada bila da se glasanjem utvrđuju rezultati izbora iako to Zakonom nije propisano.
“Noćas smo odlučili da tu praksu mijenjamo i stvaramo praksu da se konačni rezultati ne utvrđuju glasanjem. Opozicija nije uputila nijedan prigovor na numerički prikaz glasanja”, saopšteno je na konferenciji za novinare.
Opozicioni članovi DIK-a su saopštili da je na zakazanoj sjednici Državne izborne komisije na kojoj je trebalo da se utvrde konačni rezultati izbora za Predsjednika Crne Gore, predsjednik Budimir Šaranović zabranio Državnoj izbornoj komisiji da glasa.
“Šaranović je odbio da odgovori na pitanje zašto je članu DIK-a bio ranije zabranjen pristup prostorijama DIK-a, čime je grubo urušen integritet ove institucije. Takođe je članovima DIK-a onemogućen pristup materijalima i zapisnicima ovog organa”, tvrde opozicioni članovi DIK-a Veljo Čađenović, Milisav Ćorić, Dražen Medojević, Veljko Vujović, Nikola Jovanović, Božidar Čarmak, Zoran Nenezić i Sava Ašanin .
Prema njihovim riječima do koje mjere je predsjednik DIK-a upotrijebio pravno nasilje govori i to da nakon upornog insistiranja većeg dijela članova da ne krši zakon i više puta istaknutog zahtjeva većeg dijela članova DIK-a da se
utvrđivanje rezultata stavi na glasanje, na isti način kao i ranije privremeni rezultati, kao i svaka odluka u
istoriji DIK-a, Šaranović je zaključio sjednicu i svi članovi Komisije su se razišli bez utvrđivanja konačnih rezultata izbora.
“Ovim činom DIK je ušao u sivu zonu dobro poznatog nasilja i doveo u pitanje rezultate predsjedničkih izbora i integritet ove institucije”, tvrde pomenuti članovi DIK-a iz redova opozicije.Kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je na predsjedničkim izborima osvojio najviše glasova, 53,9 odsto, kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 33,4 odsto, a kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović 8,2 odsto.
Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,81 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač 0,8 odsto. Vasilija Miličkovića podržalo je 0,48, a Dobrila Dedeića 0,41 odsto birača.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.