Skandal: Direktori CEDIS-a pred smjenu bi da podijele 316.000 evra

1

Poziv za rješavanje stambenih pitanja samo za članove menadžmenta i “zaposlenih od posebnog značaja” raspisan 4. februara i traje do 19. februara, a nakon toga je Skupština akcionara posle koje se smjenjuje bord

Izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Zoran Đukanović raspisao je 4. februara poziv za rješavanje stambenih pitanja članova menadžmenta CEDIS-a i “drugih zaposlenih od posebnog značaja”.

Rok za dostavljanje prijava je 19. februar, dok se razrješenje sadašnjeg menadžmenta CEDIS-a može očekivati nakon 25. februara za kada je zakazana Skupština akcionara Elektroprivrede, čije je CEDIS povezano preduzeće.

Prema podacima iz poziva, biće ukupno podijeljeno 316 hiljada evra, a pravo na novac imaju samo članovi menedžmenta i “drugi zaposleni od posebnog značaja”, koji nemaju rješeno stambeno pitanje ili imaju “neadekvatan stan”.

Sličan poziv za podijelu stambenih kredita prije nekoliko dana je pokrenut i u Željezničkoj infrastrukturi, gdje je Vlada pokrenula postupak za smjenu Odbora direktora

“Vijesti” su juče kompaniji poslale pitanja na osnovu čega je donijeta odluka o objavljivanju poziva, zbog čega je sada raspisan ovaj poziv kada se uskoro očekuje imenovanje novog menadžmenta, zašto je poziv predviđen samo za članove menadžmenta i “zaposlene od posebnog interesa”, kao i ko su “zaposleni od posebnog interesa”.

Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja.

Poziv nije objavljen na sajtu kompanije.

Đukanović se u dostupnom pozivu poziva na Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih iz novembra prošle godine, kao i na Odluku o utvrđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba koja je donijeta istog dana kada je i raspisan ovoj poziv 4. februara.
Izbor Odbora i direktora

CEDIS je društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji je jedini vlasnik Elektroprivreda, a zadužen je za održavanje niskonaponske mreže.

Prema Statutu kompanije, ovlašćenja Skupštine akcionara CEDIS-a ima Odbor direktora EPCG i on imenuje Odbor direktora CEDIS-a koji zatim bira izvršnog direktora.

Postojeći Bord direktora EPCG ne priznaje odluku Vlade o zakazanoj Skupštini akcionara već su juče zakazali svoju za 16. mart, takođe sa istim dnevnim redom o svojoj smjeni i izboru novih članova.

Godišnja dobit CEDIS-a, razlika između prihoda i troškova, postaje profit EPCG od čega oko 90 odsto pripada državi. To znači da povećanje troškova CEDIS-a smanjuje mogući prihod države.

Sličan poziv za podijelu stambenih kredita prije nekoliko dana je pokrenut i u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), gdje je Vlada takođe pokrenula postupak za smjenu odbora direktora.

U ŽICG dobitnici kredita imaju obavezu da vrate svega 20 odsto dobijenog novca.
”Skandalozna akcija”

Demokratska Crna Gora saopštila je juče da imaju dokaze o, kako su je nazvali, skandaloznoj akcji, stambenog zbrinjavanja menadžmenta CEDIS-a pred kraj njegovog mandata.

1 Comment
  1. MirkoE komentariše

    Nadležne institucije trebaju dobro da pročešljaju sve kompanije koje se bave energetskim sektorom, jer je bilo slučajeva da se za rješavanje stambenog pitanja daju krediti od otprilike 50-60hiljada, a da se vrati samo 10-15hiljada. I to zaposleni su u CEDIS-u, ili CGES-u a da im kredit EPCG, to samo kod nas ima i poslije daju otkaz i zaposle se na druga radna mjesta koja su manje odgovorna a dobili su jer su “značajna” radna mjesta ali za DPS lopovluk, ili odu u drugu kompaniju i briga ih kad im je ostalo 10-20% od ukupnog kredita da vrate. Sve koji su ovo prekršili zakonom ih treba natjerati da vrate pare jer nisu ispoštovali obaveze iz ugovora. Ako nema papira, lako je u sektoru računovodstva provjeriti ko svaki mjesec plaća te male rate u odnosu na dobijene pare, a ne radi u kompaniji. Ako i oni sakriju to, lako je nabaviti bankarske izvode sa svih računa pomenutih kompanija, pa da se polako vraćaju pare odakle su pošle i da se onda zapošljavaju novi kadrovi od tih para, da ne bude sjutra kad izgubite izbore da ste bili isti, sjaši kurta uzjaši murta…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.