Skandal: Bivša vlast nabavljala polovne respiratore, od kojih polovina ne radi

7

Nekadašnji Krizni medicinski štab na čijem je čelu bio Ranko Lazović 1. aprila prošle godine nabavio je 33 respiratora, za koje, kako nezvanično prenose Vijesti, postoji indicija da su bili korišćeni, iako su u Crnu Goru dopremljeni kao novi.

Od tih 33, čak 17 aparata za mehaničku ventilaciju iz te ture opredijeljenih za Klinički centar Crne Gore je van funkcije, dok  jednog uopšte nema. To je Vijestima zvanično potvrdila direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

Navodi se i da se od 33 respiratora, 23 raspoređuje u KCCG-u, u Opštoj bolnici Nikšić pet, Bijelom Polju jedan i u Beranama dva komada. Po jedan respirator kompanija „Glosarij“ donirala je opštim bolnicama Cetinje i Kotor.

Od 23 respiratora  Klinički centar je dio proslijedio ostalim bolnicama, dok je 17 zadržao. Kako tvrde u KC-u, nijedan od tih 17 nije bio u upotrebi.

-Kad sam preuzela funkciju, tražila sam, između ostalog, da mi se dostave sva novinarska pitanja na koja nikad nije odgovoreno, zbog sve većeg broja pritužbi da, navodno, ne odgovaram na pitanja medija. Kad su pitanja, na moj zahtjev, stigla do mene, jedno od neodgovorenih pitanja se odnosilo na 23 respiratora koja smo dobili od tadašnjeg NKT. Na razgovor sam pozvala pomoćnika direktora za inženjering i održavanje, čiji mi odgovor o stanju tih ventilatora nije bio logičan, zbog čega je, između ostalog, smijenjen. Od novog direktora sam 5. marta, kada je počeo da pravi redovan godišnji plan sredstava za održavanje aparata za mehaničku ventilaciju, saznala da nijedan respirator nije u upotrebi. Od 23 aparata koja su dodijeljenja KC, tri aparata su predata Baru, dva Cetinju, a jedan i pored detaljnih pretraga više odjeljenja nismo mogli naći. Ostalih 17, koji su u KC, ne radi. Razlog je to što se osoblje više odjeljenja žalilo na nepreciznost ispunjavanja zadatih parametara, što znači da su aparati nepouzdani. O svemu sam obavijestila lično ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović-, kazala je doktorka Radulović “Vijestima

Respiratori su plaćeni u prosjeku skoro 20.000 eura po komadu, pa se stoga nameće pitanje koliko je država oštećena prilikom ove nabavke u kojoj su posredovale podgoričke firme “Glosarij” i “Urion”.

“Glosarij” je bio logistika za nabavku 30 respiratora, a “Urion” za tri.

Krizni medicinski štab je 1. aprila 2020. obavijestio Vladu i tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da je, uz “posredovanje i zalaganje” konzula u Turskoj, obezbijeđeno 33 respiratora – 31 ukrajinske marke “Uvent” i dva brazilske marke “Fleksimag”, koji su plaćena 594.557 eura sa PDV-om.

-Zahvaljujući posredovanju i zalaganju generalnog konzula u Turskoj Selima Like, za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore, nabavljena su 33 respiratora 22. marta 2020, koji su isporučeni zdravstvenom sistemu posredstvom dobavljača ‘Glosarij’ d.o.o. – 30 respiratora, čija ukupna vrijednost na fakturi iznosi 538.150 sa PDV-om i ‘Urion’ d.o.o. – tri respiratora, čija ukupna vrijednost na fakturi iznosi 56.407 eura sa PDV-om- stoji u dopisu tadašnjeg Kriznog štaba koji potpisuje Ranko Lazović.

Prije nego su iz Turske stigli u Crnu Goru, dobar dio respiratora iz te nabavke je prethodno korišćen, ali su plaćeni po cijeni novih – prosječno oko 15.600 eura, odnosno 19.300 sa PDV-om, po komadu.

U fakturama i pratećim dopisima nema ni riječi o tome da su aparati polovni. Proizvedeni su uglavnom 2015. i 2016, a samo jedan aparat, marke “fleksimag” je proizveden 2019.

Specifično je i to da ukrajinski respiratori nijesu kupljeni direktno od proizvođača, već od ovlašćenog zastupnika za Tursku. Riječ je o firmi “Erenler Medikal”, koja ima nekoliko alijasa na internetu. U telefonskom razgovoru, preko broja koji je dostupan na njihovom sajtu, “Vijestima” je potvrđeno da preprodaju isključivo polovnu robu.

 

Eraković: Isporučeni aparati su bili novi, neki nisu radili

Tadašnji direktor KC Jevto Eraković, rekao je da je se radi o “različitim zlonamjernim interpretacijama”, odgovarajući na pitanje da li je imao informacije da se radi o polovnim aparatima.

-Po našim saznanjima, isporučeni aparati su bili novi, nijesu svi proizvedeni u istoj godini, ali su novi, (od čega su 4 aparata demo verzija). Posjedovali su sve neophodne sertifikate. Po prijemu respiratora, shodno uobičajenoj proceduri, izvršena je provjera rada aparata. Svi aparati su prošli test sa vještačkim plućima i kao takvi bili spremni za upotrebu- kazao je Eraković.

On je potvrdio i da dio aparata ipak nije radio.

-Svaki respirator mora imati preventivni servis koji radi ovlašćeni serviser najmanje jedanput godišnje. Zbog hitnosti transporta, tzv. ‘nulti servisi’ nijesu odrađeni. Kasnije, prijavljeno je od strane tehničke službe KC da 10 respiratora prijavljuje greške tokom rada, koje su uobičajene kada se ne uradi servis. Da bi se to regulisalo i otklonilo, iskorišćeno je vrijeme nakon prvog talasa pandemije, tokom maja, i svi respiratori koji su prijavljivali ‘greške’ su poslati na servis i početno kalibrisanje. Dobavljaču je na preventivni servis predato 10 respiratora iz KC i po jedan iz OB Kotor i OB Cetinje. Preventivni servis nije zahtijevao dodatne troškove, već su oni padali na teret isporučioca, opet zahvaljući njihovoj društvenoj odgovornosti. Respiratori koji su upućeni na preventivni servis nijesu korišćeni tokom prvog talasa kovida-19, za tim nije bilo potrebe. Nakon obavljenog servisa i kalibrisanja u Turskoj, svi su respiratori bili potpuno spremni za drugi talas kovida-19 krize- tvrdi Eraković.

 

 

7 Comments
 1. kuca komentariše

  Skandal je da pojedinci idu na kafu kod Abazovica mjesto da zaduze pidzamu.

  20
  2
 2. Vlast komentariše

  SRAM ih i stid bilo. Ništavila ljudska. Otišao u NK pa kuka za doktorima. Kakve su ovo bitange i lupezi

  25
  1
 3. Tutinac komentariše

  LOPOVI SU VLADALI CG 30 GOD POKUSAVAJU I DALJE ALI NECE MOCI NAROD SE VRATIJO SVOJOJ NJEGOSEVOJ CRNOJ GORI BOGU HVALA

  15
 4. Ja komentariše

  Šta očekivati od ovog teleta francinog simovića,dobro nije muzilice za krave naručio.pseto

  21
 5. Ivi komentariše

  Pa onda neka umiru, ovi nijesu ništa sposobniji, ovaj šut.

  5
  4
 6. Kontra revolicija komentariše

  Sve eksperti do eksperta, nemozes nebo od njih videti !.
  Milo imao svoje eksperte, a Krivokapic i Abazovic imaju svoje !.
  Gde ostadoše oni normalni ljudi koji još racionalno i konzervativno mogu da razmišljaju ?.
  Od svih tih eksperta zabole glava !.

 7. iz glave komentariše

  oce li ko u zatvor

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.