Škaljarac osuđen na 30 godina zatvora traži da ga oslobode

0

Odbrana Podgoričanina Marjana Vujačića, koji slovi za člana “škaljarskog klana”, uložila je žalbu na presudu kojom je on osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića. Žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, navodi se u dokumentaciji u koju je Dan imao uvid.

Advokat Ognjen Radić žalbom ističe da prvostepeni sud u fazi suđenja, kao ni tužilaštvo u Vranju nisu predložili niti izveli dokaz trasološkim vještačenjem, kao ni druga. Apelacionom suduu Nišu žalbom je predloženo da njeno usvajanje, kao i da Vujačića oslobodi ili da prvostepenu presudu ukine i vrati sudu na ponovni postupak.

“Tražimo usvajanje žalbe s obzirom na činjenicu da je jedini dokaz u postupku uzrokovani DNK trag sa zida kladionice „Soker” koji je navodno ostavilo lice koje se udaljavalo sa mjesta izvršenja krivičnog djela. Tužilaštvo je moralo da dovede u vezu okrivljenog Marjana Vujačića sa tim tragom na način što će odrediti trasološko vještačenje. Na taj način moralo se utvrditi na kojoj visini je lice sa snimka kontaktiralo rukom zid kladionice i onda vidjeti da li je u pitanju ista visina, isto mjesto i trag sa kojeg je uzet bris ili su dva različita traga”,  pojašnjeno je žalbom.

Viši sud u Vranju osudio je Vujačića na 30 godina zatvora zbog ubistva Cvetanovića. Optužnica protiv njega podignuta je u decembru 2019. zbog sumnje da je 27. septembra 2017. godine, oko ponoći, u Vranju ubio Cvetanovića. Kako je navedeno u optužnici, on je Cvetanoviću prišao s leđa i iz „škorpiona” u njega ispalio 14 metaka. Kako jeutvrđeno, meci suCvetanovića pogod ili u pluća i srce, stomak, želudac, jetru i bubrege.

“Sud je presudu učinio nerazumljivom i protivrječnom u odnosu na date razloge. Prvostepeni sud pristrasno i na štetu Vujačića očigledno donosi presudu na osnovu indicija, iako to ne navodi konkretno… Za oslobađajuću presudu dovoljna je i sama sumnja u pogledu dokazanosti činjenica”, navodi se, između ostalog, u žalbi.

Odbrana navodi da tužilaštvo nije naredbom odredilo ni antropološko vještačenje. Zato ističu dase vještačenjem mora pokušati utvrditi identitet osumnjičenog i komparativnim metodom tragova sa lica m jesta.

“DNK sadrži uzorak od najmanje tri osobe, od kojih je Vujačić samo jedan. Ostali doprinosioci su nepoznati. To je konstatovano u zaključku i mišljenju Biološkog fakulteta u Beogradu, Centra za forenziku i primijenjenu molekularnu genetiku… Sud nije odredio ni neuropsihijatrijsko vještačenje Marjana Vujačića. Smatramo da je sud morao u toku postupka obaviti vještačenje. Potrebno je utvrditi da li je isključena ili smanjena uračunljivost, ili je navodno učinio krivično djelo usled zavisnosti od upotrebe alkohola ili droga, ili je zbog duševnih smetnji nesposoban da učestvuje u postupku. Sud nije ništa od toga utvrđivao”, dio je navoda žalbe.

Vujačić je ranijeuhapšen u Novom Sadu zbog falsifikovanja isprava. Nekoliko dana kasnije srpska policija je saopštila da je osumnjičen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića i za još tri likvidacije, od kojih su dvije počinjene u Crnoj Gori, a jedna u Holandiji.

“Na čaurama sa lica mjesta nije pronađen DNK trag okrivljenog. Ni na jednoj. Vještačenjem telefona i telefonske komunikacije, kao niti jednim drugim izvedenim dokazom nije doveden u vezu okrivljeni sa pokojnim Jugoslavom Cvetanovićem. Jedinstvena kazna zatvora 30 godina je, s obzirom na sve okolnosti, drakonska”, predstavljeno je žalbom.

Sude mu i zbog ubistva Ilića i Kalezića

Viši sud u Podgorici je krajem oktobra prošle godine potvrdio optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Vujačića i Rada Popovića zbog sumnje da su u novembru 2018. ubili Veselina Kalezića, a pola godine kasnije i Mila Ilića.

Specijalno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je ranije Višem sudu u Podgorici predlog da se Vujačiću sudi u odsustvu, s obzirom na to da nije dostupan crnogorskim pravosudnim organima jer je protiv njega u toku postupak u Republici Srbiji zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića.

DNK sadrži uzorak od najmanje tri osobe, od kojih je Vujačić samo jedan, ostali doprinosioci su nepoznati

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.