Sjednica Predsjedništva BiH: Komšić i Džaferović glasali za, Dodik protiv priznanja Kosova

0

Predsjedništvo BiH održalo je danas redovnu i dvije vanredne sjednice. Član te državne institucije Željko Komšić je kazao da su on i predsjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, a da je Milorad Dodik bio protiv.

“Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuju Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo”, kazao je Komšić.

Ova odluka o priznanju Kosova nije konačna, dogovoreno je da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici, a ako rezultat glasanja ponovo bude 2-1, očekuje se da će Dodik povući pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputiti u NSRS, gdje je već izvjesno da će dobiti podršku, prenosi Kliks.

Kada je riječ o drugoj vanrednoj sjednici na kojoj se glasalo o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, Dodik je kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

“Nismo to podržali, naravno, jer bi to bilo, između ostalog, protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premještanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama”, kazao je Komšić.

Rekao je i da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu i uplitao ono što su Aleksandar Vučić i Abdulah Hoti dogovorili i da shodno tome bude dosljedan i u pogledu Kosova.

“Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći mi je malo politika noja koji gura glavu u pijesak pred opasnosti”, rekao je Komšić dodavši da svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sjedi u Predsjedništvu BiH.

Kada je riječ o “Malom Šengenu” Predsjedništvo je podržalo odluku, ali da se dobro ispita kako je ta saradnja zamišljena. Naloženo je da Vijeće ministara analizira i izvijesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, kako korespondira s drugim inicijativama u regiji i slično, prenosi Kliks.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.