Sjedenje uništava zglobove

0

Studija sa Harvarda pokazala je da zbog sjedelačkog načina života, sadašnje generacije sve više obolijevaju od artritisa.

Naučnici su pregledali više od 200 skeleta pacijenata umrlih u poslednjih 100 godina, da bi ustanovili kako se mijenjala stopa osteoartritisa zgloba koljena tokom godina. Izgleda da je bolest dvostruko češća kod onih koji su nedavno preminuli, što pokazuje progresiju bolesti u odnosu na početak vijeka.

Stručnjaci upozoravaju da je povećanje broja oboljelih posledica neaktivnosti koja prati današnji stil života, i to više nego faktori kao što su gojaznost ili duži životni vijek jer je bolest česta kod mladih i mršavih ljudi.

– Razumijevanje nastanka osteoartritisa koljena važan je izazov jer je bolest skoro potpuno nemoguće liječiti, osim zamjenom zgloba koljena – kaže vođa istraživačkog tima Daniel Liberman.

Prevencija je, zbog toga, veoma važna. Ljudi su sve manje aktivni, što vodi do niza drugih problema, pa se zdravlje sve ubrzanije urušava.

Kako je moguće preventirati bolest? 

Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, posebno ako sjedite ceo dan. Treba izbjegavati slatka pića, a za užinu uzimati nešto zdravo. Na svakih sat treba prošetati.

Ključ za održavanje zdravih zglobova je da su stalno u pokretu.

Dovoljno je vježbati pola sata dnevno. Ukoliko postoji bol u zglobovima ili napetost, vježbajte kad god možete, samo da se olakša pritisak na zglobove. Potrebno je i kontrolisati visinu nivoa šećera u krvi, jer on može da uzrokuje kočenje zglobova i upale.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.