Sinod saopštio: SPC je protiv zakona o istopolnim zajednicama

0

Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv je za Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je Sinod SPC.
Saopštenje Sinoda prenosimo u cjelosti:

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podnio Vladi Republike Srbije primjedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i cjelokupna evropska civilizacija.

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrijednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razumije ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske Pravoslavne Crkve“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.