Siniša Mali: Rebalans budžeta u ovom trenutku nepotreban

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je cilj i da Vlada Srbije radi na tome da stopa ekonomskog rasta bude veća, te da ćemo ovu godinu uprkos nekim prognozama o padu, ipak završiti na pozitivnoj nuli.

On je u emisiji Fokus na B 92 rekao da u ovom trenutku Srbiji neće biti potreban rebalans budžeta, eventualno možda na jesen, prenosi Politika.

„Pokazali smo da možemo da pokrijemo sve aspekte krize i do kraja godine neće biti potreban rebalans. Rebalans i ne bi značio ništa loše, može samo da se desi u situaciji da imamo neki novac koji smo dodatno zaradili, ali ako tako bude sigurno ćemo višak prihoda znati dobro da iskoristimo”, objasnio je Mali.

Podsetio je stopa rasta srpske ekonomije u prvom kvartalu godine iznosila pet odsto, a da su zemlje Evrozone zabeležile pad od 3, 3 odsto.

Naveo je da je stopa rasta u januaru ove godine bila 6, 5 odsto i, kako kaže, da se nije dogodila kriza prvi kvartal bismo završili sa rastom iznad šest odsto.

Naveo je i da će Nemačka imati pad oko pet ili šest odsto, Italija, Hrvatska od oko devet odsto, SAD oko 4,5 odsto, a da će srpska ekonomija pasti najmanje.

„Najverovatnije ćemo biti na pozitivnoj nuli”, rekao je ministar, prenosi Tanjug.

Ocenio je da je mali broj država uspeo da svoju privredu podrži na način koji je Srbija to učinila.

„Pokazali smo da na odgovoran način vodimo ekonomsku politiku. Rezultat preduzetih teških mera su suficit, smanjenje nezaposlenosti, javne finansije su nam u potpunosti stabilne, javni dug potpuno pod kontrolom i zato smo atraktivna investiciona destinacija, uprkos najvećoj krizi koja je zahvatila svet”, kazao je Mali.

Mali je komentarišući izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome da je Srbija trebalo da uzme kredit od MMF-a po kamatnoj stopi od nula odsto rekao da je taj novac samo za najsiromašnije zemlje na svetu.

On je rekao da Đilas spominje MMF, a 2011. godine je Vlada Srbije raskinula sporazum sa MMF-om jer je MMF tražio veću transparentnost i da se ne zadužuju toliko.

„Tada je sporazum trajao dva, tri meseca, a danas sporazum sa MMF-om traje godinama. Vlada radi sa MMF-om godinama unazad, nema tajni između nas”, rekao je Mali.

Govoreći o isplati pomoći od 100 evra građanima ministar finansija je rekao da je to ekonomska mera koja pokazuje koliko je država jaka, i da je preuzela najveći teret krize na sebe.

Prema njegovim rečima, privreda i građani mogu da se oslone na državu.

Podsetio je da građani za 100 evra mogu da se prijave do 5. juna, a da će do 6.-7. juna novac biti isplaćen svima koji su se prijavili.

Najavio je i da će u narednih 10-ak dana biti objavljene i mere za podsticanje zapošljavanja ljudi koji su došli u Srbiju kao i onih koji su ostali bez posla u zemlji.

Upitan da li će se korigovati program Srbija 2025 on je kazao da neće i da je samo pomeren rok za nekoliko meseci.

„Stojimo iza tog programa i on je ključan program za budućnost”, rekao je Mali i dodao da će se novac ulagati u infrastrukturu, jeftine stanove za mlade, za zaštitu životne sredine.. a sve u cilju da prosečna plata do 2025. godine bude oko 900 evra, a penzija više od 400 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.