Mladen Mikijelj

Šimun se sastao sa francuskim ministrom zdravlja: Za budući univerzitetski klinički centar od Francuske oko 800.000 evra

0

Ministar zdravlja Vojislav Šimun istakao je da je tokom jučerašnjeg susreta sa francuskim ministrom razgovarano o saradnji u mnogim projektima u oblasti zdravstva, a Francuska je između ostalog, voljna da iz svog trezora obezbijedi sredstva za studiju izvodljivosti za projekat univerzitetskog kliničkog centra u Crnoj Gori.

Kako je istakao Šimun, sastanak sa ministrom zdravlja Francuske Frederikom Valteom bio je izvanredan i dobili su snažnu podršku za značajne projekte u oblasti zdravstva.

„Jedna od brojnih tema, koja je i bila predmet sastanka, jeste upravo i projekat novog Univerzitetskog kliničkog centra Crne Gore. Francuska je voljna da iz svog trezora obezbijedi sredstva za studiju izvodljivosti za taj projekat, najverovatnije će biti oko 800.000 evra, plus mogućnost oko 15% uvećanja i to je nešto što je meni najavljeno kao mogućnost da će najverovatnije biti odobreno u narednih nekoliko sedmica“, kazao je Šimun.

Kako je naveo, delegacija Crne Gore juče je obišla i jedno gradilište, gdje će se napraviti jedna renomirana bolnica, što je bila dobra prilika da se vidi kako bi eventualno mogli izgledati i naši objekti.

„Obišli smo gradilište bolnice u Argenteju, koja u suštini gabaritima i strukturom bi odgovarala našim potrebama. Radi se o jednom modernom bolničkom objektu sa kapacitetom od oko 650 kreveta, ali koji je građen sa savremenim građevinskim metodama i tehnologijama koja omogućavaju modularan pristup odjeljenjima. To znači da u slučaju nekih većih potreba, katastrofe neke ili epidemije i slično, mi možemo proširiti kapacitet odjeljenja ili ga smanjiti po potrebi. Postoje interesovanje nekoliko kompanija građevinskih, ali i medicinskih za ulaganje u ovakve projekte kod nas, kakva je na primer APHP sa kojom sam ja i već potpisao ugovor početkom decembra, a radi se praktično o lancu najvećih bolničkih ustanova u čitavoj Evropi. Oni su upravo izrazili interesovanje i radiće sa nama na medicinskom projektu vezanom za novi univerzitetski klinički centar“, najavio je Šimun.

Napominje i da je Crna Gora aplicirala u određenim projektima za fondove EU for Health, te istakao da smo članica od januara mjeseca i jedna od pet država koje nisu članice EU, a imaju potpun pristup tim fondovima. Cilj je da se imamo političku, ekspertsku, financijsku, medicinsku pomoć jakih evropskih partnera koji imaju dugu tradiciju povlačenja fondova iz EU4Health-a.

„I Italija i Francuska su iskazali potpunu spremnost da nam pomogne u tim projektima, a Crna Gora je već sada aplicirala na nekolika projekata. Jedan koji se odnosi na e-zdravlje i telemedicinu vrijednosti do 20 miliona evra. Takođe u regulaciji registara oboljelih od kancera oko 13 miliona evra. Zatim u oblasti mentalnog zdravlja šest miliona evra, ali to je samo jedan od talasa koji će biti ove godine i koji su programskog karaktera. Naredne godine se najavljuju i talasi u oblasti infrastrukture što će nam biti od izuzetnog značaja“, kazao je ministar.

Šimun je napomenuo da nakon posjete Italiji i Francuskoj i potpisivanja jednog strateškog dokumenta o saradi između dva ministarstva, u Crnu Goru dolazi naredne nedjelje u posjetu Evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides. To je prvi put da komesar za zdravstvo dolazi u Crnu Goru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.