Simić: Priština da pokaže poštovanje prema poslanicima Srpske liste

Simić: Priština da pokaže poštovanje prema poslanicima Srpske liste

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će ta stranka prvo zahtijevati da mandatar kosovske vlade, ko god bio, pokaže poštovanje prema srpskom narodu.

Igor Simić je, gostujući u emisiji “Aktuelnosti” na televiziji Most, rekao da kada neko kaže da ne želi da sarađuje sa Srpskom listom, to znači da ne želi da sarađuje sa srpskim narodom.

“Mi smo na poslednjim izborima osvojili više od 96 odsto glasova, naš legitimitet i legalitet je neupitan, zato što sa druge strane imamo partije koje govore da su pobjednici, a za njih je glasalo 11 odsto upisanih albanskih birača. Za Srpsku listu, od ukupnog broja upisanih Srba, glasalo je više od 60 odsto. Onda mi treba da postavimo pitanje njihovog legitimiteta”, rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, ukoliko su “oni u Prištini” pozivali na razgovore poslanike i političke partije koji su imali jednog poslanika nakon ovih izbora, onda moraju da pokažu poštovanje i prema 10 poslanika Srpske liste, pored kojih stoji 10 gradonačelnika koji upravljaju svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Kako je rekao, nema ljudskog i građanskog prava koje Priština nije prekršila kada su Srbi u pitanju, pa tako sada pokušava da oduzme i pravo glasa.

“Mi nikada nismo i nećemo kriti da slijedimo politiku Aleksandra Vučića, a to je politika mira, politika kompromisa i dijaloga i politika pronalaženja realnih rješenja, posebno kad je u pitanju unapređenje života građana na prostoru Kosova i Metohije, a prije svega Srba i nealbanaca. Ono što u ovom trenutku imamo za zadatak jeste, prije svega, da sačuvamo mir”, rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, sve skorije izjave podižu tenziju, a priča o trovanju jeste puštanje jednog opasnog balona dezinformacija i čistih laži, koja je uzburkala strasti.

“Nama treba pozicija unutar tih institucija kako bi zaštitili prava našeg naroda, ne na račun drugog, ne ugrožavajući interese Albanaca i ostalih zajednica koje ovde žive, ali apsolutno ne pokušavamo da ćutimo na sve one napade kojima se Srbi, njihova imovina, SPC suočavaju na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Simić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *