Si Đinping: Kina želi stabilne veze sa Njemačkom i EU

0

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Njemačku i Evropsku uniju (EU) da ulože zajedničke napore sa Kinom da zaštite i promovišu zdrav i stabilan razvoj saradnje kako bi nestalnom svijetu donijeli više bezbjednosti i stabilnosti.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to rekao u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uprkos pandemiji kovid-19, kinesko-njemačke veze neprekidno rastu i pokazuju snažnu otpornost i potencijal, rekao je Si, napominjući da je Kina najveći njemački trgovinski partner na globalnom nivou već pet godina uzastopno.

Nadamo se da bi dvije strane mogle da unapređuju saradnju u različitim oblastima u duhu uzajamnog poštovanja i koristi, što će donijeti više vitalnosti saradnji Kine i EU i povećati povjerenje u oživljavanje svjetske ekonomije, dodao je Si.

Podsjetivši da se naredne, 2022. godine obilježava 50. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Njemačke, Si je rekao da bi dvije strane trebalo da iskoriste priliku da pojačaju razmjenu u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i sportu.

Kada se suočavaju sa izazovima, važno je da Kina i EU održavaju odnose na tačnom putu, poštuju međusobne interese i isključuju spoljni uticaj, rekao je Si, naglasivši da je Kina spremna da sarađuje sa EU u razmjeni na visokom nivou i da produbi i istraži pragmatičnu saradnju u različitim oblastima, kao i klimatske promjene i globalno upravljanje.

Kina je takođe spremna da sarađuje sa Njemačkom i drugima na jačanju napora u borbi protiv vakcinalnog nacionalizma i promovisanju jednake distribucije vakcina na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju, naveo je predsjednik Kine.

Kancelarka Merkel je rekla da bi na zajedničke izazove širom svijeta, Njemačka i Kina, kao i EU i Kina, trebalo da ojačaju dijalog i saradnju, što bi bilo korisno i za bilateralne odnose i za svijet, prenijela je CMG.

Njemačka je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga, rekla je ona.

Merkelova je dodala da je njemačka vlada spremna da započne novu rundu pregovora sa Kinom kako bi nastavila putovanja između dve zemlje, kao i da ojača saradnju u oblastima kao što su suzbijanje kovida – 19 i distribucija vakcina.

Izvor: Beta

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.