Šesta odluka Višeg suda: Do Kvon može da bude izručen Južnoj Koreji, odbijena molba SAD

0

Viši sud u Podgorici donio je šestu odluku u postupku ekstradicije južnokorejskog državljanina Hjong Do Kvona.

Kao i prethodnog puta, sud je utvrdio da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen matičnoj zemlj, Južnoj Koreji, dok je odbijena molba Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izručenje.

– Dozvoljeno je izručenje okrivljenog D.K. u skraćenoj proceduri Južnoj Koreji, dok je molba SAD odbijena. Odluka još nije pravosnažna – potvrdila je za „Dan“ savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković.

U dosadašnjem postupku donošene su sve moguće odluke, osim odbijanja zamolnica objema državama.

U prvom postupku Viši sud u Podgorici donio je rješenje da su ispunjene zakonske pretpostavke da bude izručen i SAD i Južnoj Koreji. Po žalbama odbrane, tu odluku ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore. Viši sud ponovo odlučuje da postoje zakonski uslovi za izručenje objema državama. Do Kvonovi branioci ponovo su uložili žalbu, izričito navodeći da je u pitanju takozvani skraćeni postupak i da sud treba da odluči kome će izručiti traženo lice, a ne da utvrđuje ispunjenost zakonskih uslova.

Apelacioni sud prihvatio je takav stav, navodeći da sud treba da odluči gdje će državljanin Južne Koreje biti izručen, a ne ministar pravde, kako je najavljivano da će se desiti. U trećem postupku sud je utvrdio ispunjenost uslova za izručenje SAD, a u četvrtom Viši sud odbija zamolnicu SAD i odobrava izručenje Južnoj Koreji. Konačno, to rješenje je postalo pravosnažno, ali se postupak nije okončao. Uslijedio je do tada nezabilježeni korak Vrhovnog državnog tužilaštva u postupcima ekstradicije. Uložen je zahtjev za zaštitu zakonitosti, tražeći da sud odloži izvršenje odluke, odnosno izručenje Do Kvona. Sve ovo desilo se nekoliko dana prije isteka zatvorske kazne za falsifikovana dokumenta.

Vrhovni sud je morao hitno da reaguje kako Do Kvon ne bi izašao na slobodu. Vrhovni sud donosi odluku da odloži izručenje do odluke o zahtjevu za zaštitu zakonitosti. Ubrzo je donesena i druga odluka kojom je ukinuto rješenje o izručenju Južnoj Koreji. Vrhovni sud je potom ukinuo odluke o izručenju, a Viši sud u Podgorici u petom postupku odlučivanja dozvoljava izručenje Južnoj Koreji, dok odbija zamolnicu SAD.

Do Kvon je sa poslovnim partnerom uhapšen 23. marta prošle godine prilikom pokušaja da avionom otputuju u Dubai. Policajci su kod njih pronašli lažne pasoše. Odmah nakon hapšenja „kralja kriptovaluta“, zamolnice za njegovo izručenje Crnoj Gori uputili su nadležni organi njegove domovine Južne Koreje, a nekoliko dana kasnije stigla je i zamolnica Sjedinjenih Američkih Država. Zbog falsifikovanja dokumenata, osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Nakon odsluženja kazne, Do Kvonov saradnik je izručen Južnoj Koreji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.