Selaković: Žao mi je što se neke uticajne vladike nijesu potrudile da spriječe razdvajanje Srbije i Crne Gore

0

Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, za „Alo!“ kaže da je počastvovan što je prisustvovao sastanku u Patrijaršiji, na kome se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio članovima Svetog arhijerejskog sabora jer je, kaže, siguran da će on ostati zabilježen u našoj istoriji.

Odgovorio je na napade koji su uslijedili posle toga, kako na predsjednika, vrh SPC, ali i na njega lično, budući da su ga predstavnici opozicije i mediji bliski njima optužili da kadrira u Crkvi…

– Na tom sastanku je otvoreno razgovarano. Govoreno je o stanju na KiM, državnoj politici i našim mogućnostima kao države da odgovorimo na ogromne izazove. Posle sastanka uslijedile su različite medijske spekulacije, a iza njih bez sumnje stoji Đilas ili njegov kum. To je bio njihov način interpretacije sastanka, njegovog toka i ishoda, a u pokušaju narušavanja onoga što je bio njegov glavni rezultat. A važan je rezultat da su predsjednik države i vladike srpske crkve otvoreno razgovarali o našem najtežem državnom pitanju, sučeljeni su stavovi sa argumentima, a to nije mala stvar. Širenjem tih notornih laži pokušava se na jedan ranije viđen način opovrgnuti realnost, a i da se ta realnost upodobi sitnim političkim interesima klike na čelu sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem, gde Đilasov kum igra jednu važnu ulogu.

Zašto je taj sastanak toliko zabolio opoziciju? Napadali su patrijarha, predsjednika, ali i vas navodeći da kadrirate u Crkvi, da ste u Žiču išli da zakažete sastanak?

– Imponuje mi što im smetam jer me prikazuju u ulozi koja je nevjerovatna. U našoj Žiči sam bio na Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom početka Sabora u svojstvu izaslanika predsjednika države. Da, stiče se utisak da ih je mnogo zaboljelo što je do tog sastanka došlo, a ja mislim da nikog normalnog, čestitog, pogotovo pravoslavnog Srbina ne može da zaboli kada postoji dobra i ozbiljna komunikacija između crkve i države. Ponosan sam što sam imao čast da prisustvujem tom sastanku i da na neki način budem svjedok istorije. Biće negdje zabilježeno da je predsjednik Vučić bio pred članovima Sabora, da je sa njima razgovarao otvoreno i sasvim iskreno. Postoje izgleda oni krugovi i pojedinci koji žude za svađom različitih segmenata društva sa vrhom države. Ako se čelnici države i crkve svađaju i prepucavaju preko medija, zbog toga mogu da likuju samo naši neprijatelji.

Prolazite svako jutro kad dolazite na posao pored opozicionog šatora, nedeljama već kampuju ispred vašeg radnog mjesta. Da li možete da razumijete tu vrstu političke borbe?

– To je legitiman vid političke borbe, sve dok nema nasilja, to je demokratski i u redu. Vjerujem da je njima u tom šatoru ispred zgrade predsjedništva linepo, imaju priliku da vide park koji je grad preuredio, a koji je bio nekada kada su oni upravljali gradom jedna vrsta zastiđa. Mogu da vide linepo odatle koliko i u Srbiju dolazi predstavnika stranih država i stranih investitora, koliko poštuju i cinene našeg predsjednika.

Pojedini mediji su pisali i da je predsjednik mahao papirima tajnih službi i pretio njima vladika, da je održan još jedan tajni sastanak na kom su bili Vučić, vladika bački i mitropolit Porfirije?

– To je glupost. Bio sam sve vrijeme tu, sastanak se završio, date su izjave, predsednici su krenuli, patrijarh ih je zadržao da se posluže, nazdravili su, pozdravili se i to je bilo to, i predsjednik Dodik je sve vrijeme bio prisutan. A priča o papirima tajnih službi je samo dokaz da iza takvih napisa stoje Đilas i Đilasov kum, koji su se nekada takvim stvarima za našu crkvu i služili. Mogli ste da čitate najgore stvari o našim vladikama, monaštvu, sveštenstvu, o tome za koga oni kažu da je peder, a ko pedofil, mi tako nešto ne radimo, niti se bavimo uređivanjem medija, vodimo ozbiljnu politiku, bavimo se unapređenjem naše privrede i jačanjem Srbije…

A kako je tekao razgovor u Patrijaršiji? Da li je bilo žučnih rasprava između predsjednika i određenih vladika koji se i javno protive politici koju on sprovodi?

– Sastanak je počeo predsjednikovim riječima „nisam došao da bilo šta tražim, došao sam da čujem vaša pitanja“. Kada je razgovor počeo, onda se vidjelo da određene vladike u formiranju svog stava ne koriste ono što su istiniti agrumenti, već naprotiv ono što se plasira preko društvenih mreža, šeruje ili dineli na stotine adresa i onda se formira neko mišljenje koje je potpuna neistina ili poluistina. Neke vladike su se pozivale na Rezoluciju 1244, a da po onom što iznose o toj rezoluciji navodi na to da se zapitate da li su je ikada pročitali. Tako smo mogli da čujemo da su briselskim sporazumom ukinute srpske škole, obdaništa, bolnice u svim sredinama južno od Ibra, a to veze nema ni sa sporazumom ni sa realnošću. Kada im kažete koliko država stvarno ulaže za KiM, koliko to našem narodu znači, onda shvatite da postoje oni kojima argumenti ne znače ništa. Nažalost, kao što to imate u dinelu naše opozicije one koji kažu: „Mi mrzimo Vučića i sve što radi, iako gradimo nove auto-puteve, završavamo Hram Svetog Save, o čijoj izgradnji je počela da se razvija ideja prine više od 120 godina. Tim vladikama su bili bliži tvitovi i šerovi sa društvenih mreža nego ozbiljni argumenti, pravna i politička akta sa kojima je predsjednik nastupio. A od tih statusa nikom od Srba na Kosovu neće biti bolje.


Da li je na Saboru bilo rineči i o razgraničenju? Ta ideja je odbačena, a jedan od njenih najvećih protivnika bio je mitropolit Amfilohije.

– Pominjala se ta ideja i na Saboru, naravno, ali nema svrhe vraćati priču na tu ideju, o kojoj oni koji su u stanju da donose odluke, a to nismo mi, neće da razgovaraju, i oni koji bi trebalo da budu uključeni u to, Albanci, takođe neće da diskutuju uopšte, neće da razgovara ni dobar dio srpskog društva, a ni veliki zapadni moćnici koji su bili sponzori kosovske nezavisnosti. Kada govorimo o najglasnijim protivnicima te ideje, poput visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, evo danas 13 godina nakon nekih istorijskih dešavanja, mnogo mi je krivo što ta grupa uticajnih vladika nije makar deset odsto ove energije i ovoga žara koristila da spriječi državno razgraničenje Srbije i Crne Gore. Tamo nam danas živi dva puta više Srba nego na KiM, u Crnoj Gori nam se nalazi i Ostrog i Morača, baš kao što nam se na Kosovu nalaze i Gračanica i Dečani. U Crnoj Gori su nam mošti svetog Vasilija Ostroškog, baš kao što se u Metohiji nalaze mošti Svetog kralja Dečanskog. Nemoguće da tad ni Ostrog ni Morača nisu bile srpske svetinje bez kojih ne možete da zamislite Srbiju i srpski narod, da povlačenje državne granice nekom nije predstavljalo problem. Ako kažu „mi se ne bavimo politikom“, pitam ih: „A što se danas bavite politikom?“

Predsjednik Vučić rekao je da postoje saznanja da će već u ponedeljak biti pohapšeni Srbi sa sjevera, policajci i civili? Kakva su vaša očekivanja od tih izbora?

– Nesumnjivo je da prištinske strukture pokušavaju da osujete pobjedu Srpske liste i opredeljenje građana na sjeveru naše južne pokrajne da jačajući političku vezu sa Beogradom, svojom prestonicom, i naš jedinstven nastup oko KiM naruše tako što će onemogućiti demokratsko izjašnjavanje naših građana. Prvo su pokušavali da vrše pritisak prijetnjama da će doći do spajanja južne i sjeverne Mitrovice, pa će albanski gradonačelnik biti nadležan za severnu Mitrovicu. Onda su pokušavali da spriječe učešće na izborima kandidata srpske liste za gradonačelnike četiri opštine, sada to pokušavaju sa skarednom deklaracijom u Skupštini koja govori o genocidu. Zato ne čudi podatak da su planirali da hapse naše ljudi zbog izmišljotina. Tako su imali cilj da izazivanjem ozbiljne krize oko ubistva Olivera Ivanovića oslabe odbranu sjevera. Nadam se i vjerujem da će sve proći u demokratskoj atmosferi, želim pobjedu Srpskoj listi jer je ona jedini garant našeg daljeg uspješnog bavljenja Kosovom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.