Selaković u Berlinu: Posvećeni smo dijalogu, problem je nedostatak povjerenja

1

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posjetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak povjerenja.

Selaković je ukazao da je pitanje KiM, tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju, već i za očuvanje mira i stabilnosti čitavog regiona.

– Uvjeren sam da je, samim tim, ovo pitanje važno i za Njemačku, jer smo bili svjedoci da je svaka nestabilnost na Balkanu na kraju imala uticaj i na njemačko društvo. To je pitanje iznalaženja trajnog i održivog rješenja za pitanje Kosova i Metohije – rekao je Selaković.

On je istakao da Srbija podržava proces koji predvodi EU, ali je svjesna uloge i država članica, prije svega Nemačke, u ovom procesu.

– Zato nam je potrebno vaše razumjevanje i podrška. Srbija ostaje posvećena dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom EU – podvukao je on.

Selaković je napomenuo da je u tom procesu problem nedostatak povjerenja, te da Srbija insistira da ono što se u okviru dijaloga sa Prištinom dogovori – mora striktno i bez izuzetka biti i sprovedeno, podsjećajući da je Beograd do sada učinio mnogo, dok 2.874 dana Priština odbija da primeni dio koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština.

– To je obaveza Prištine na čijoj implementaciji će naša strana insistirati, prije svega jer želimo bolji i bezbjedniji život za Srbe na prostoru KiM – podvukao je Selaković.

Ukazao je da Srbija nastoji da očuva i svoje, pravoslavno kulturno nasleđe na prostoru KiM, koje je, ističe, od nemjerljivog značaja za čitavo hrišćanstvo.

– Zato nas zabrinjavaju i sve brojnije aktivnosti koje sinhronizovano i otvoreno sprovode vlasti u Prištini i Tirani na realizaciji ideje o ‘velikoj Albaniji’, što je prijetnja ne samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona – upozorio je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija zato očekuje snažno i nedvosmisleno djelovanje partnera na suzbijanju takvih ambicija.

– Neophodno je da svi zajedno shvatimo ozbiljnost i dugoročnost prijetnje kojoj je naš region izložen od strane promotera projekta ‘velike Albanije – naglasio je Selaković.

On je naveo da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom u dobroj vjeri, a da rezultat dijaloga treba da bude kompromisno, održivo rješenje, prihvatljivo za obje strane i u interesu svih – i Srba i Albanaca.

– Ipak, to ne može da podrazumjeva da Srbija u ovom procesu izgubi sve i da se saglasi sa potpunim zanemarivanjem svojih državnih interesa – podvukao je on.

Selaković je istakao da Srbija veoma cijeni podršku koju Njemačka u kontinuitetu pruža politici proširenja EU i značaj koji ona pridaje regionu Zapadnog Balkana, i razumije princip „strogo, ali pošteno“, kojeg se njemačka pridržava.

– Punopravno članstvo u EU je jedno od ključnih spoljno-političkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu. Svjesni smo da je put ka članstvu dug, zahtjevan i praćen brojnim izazovima sa različitih strana – dodao je on i podsjetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju.

Na pitanja mnogih zbog čega Srbija želi da postane članica EU, u vremenu kada i sama Unija prolazi kroz period različitih kriza, odgovor je, kaže, u tome što Srbija vrjednosno pripada toj grupi zemalja i evropskoj zajednici naroda.

Selaković je ukazao i da je EU privredni i ekonomski partner Srbije broj jedan, jer najviše izvozimo u EU, a još više uvozimo iz nje, najviše investicija dolazi iz EU, veliki broj studenata školujemo u EU…

– Zato je naš stav jasan, želimo punopravno članstvo u Uniji i potrebna nam je vaša pomoć kako bismo okončali i ubrzali proces pristupanja – naglasio je on.

On je dodao da je Srbija na evropskom i zbog transformacione moći pregovaračkog procesa pristupanja, jer želi da omogući bolji život za građane.

Selaković je iznio ekonomske uspjehe vlade, ističući da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, kada bude objavljen prvi kvartalni pregled za ovu godinu.

Takav rezultat, dodaje, je ostvaren zahvaljujući brzom otvaranju naše privrede posle prvog talasa pandemije, kao i reformskim mjerama koje je preduzela Vlada Srbije od 2014. godine.

Srbija je, podvukao je Selaković, spona i važan dio koridora između zapadne Evrope i Istanbula, te je s tim u vezi podsjetio da je završena prva dionica autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, a da bi dio koji nedostaje sa bugarske strane, trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine.

Kada je riječ o vladavini prava, Selaković je naglasio da je Srbija prethodnih godina učinila mnogo, navodeći usvajanje predloga ustavnih amandmana, koji je prosleđen parlamentu na dalju proceduru, što je dio procesa ustavnih promjena na koje se naša zemlja obavezala u procesu pristupanja EU.

Što se slobode medija tiče, Selaković je ukazao da je u Srbiji sloboda medija zagarantovana Ustavom i zakonskom regulativom koja je u potpunosti usklađena sa standardima EU, te da naša zemlja bezrezervno podržava slobodu medija i u potpunosti je saglasna sa ocenom da je ona temelj svakog demokratskog društva.

I u toj oblasti, podvlači, nisu izostali rezultati, podsjećajući da je 2019. usvojena nova Medijska strategija, a Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije usvojen krajem prošle godine.

– Osnovana je i Radna grupa za bezbjednost i zaštitu novinara, kao i Radna grupa za praćenje sprovođenja Akcionog plana za medijsku strategiju. Povučeni su iz procedure svi zahtjevi za pokretanje sudskog postupka protiv medija ili novinara. Povučene su i sve krivične prijave protiv predstavnika medija. Republički javni tužilac je izdala uputstvo za javne tužioce, koje nalaže hitnu akciju u slučajevima kojima su obuhvaćeni novinari. Instrukcija nalaže i sankcije u slučaju pretnje, nasilja ili ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih radnika po hitnom postupku – kazao je on.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    A ja mislim da nije ni najmanje čudno što si baš TI u posjeti Njemačkoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.