Selaković: Srbija ima obavezu da brine o svom narodu u Crnoj Gori

0

Srbija i Crna Gora, bez obzira na političke i državne sisteme, koji funkcionišu kao dva odvojena sistema, preko naroda su dubinski u korijenu povezani, rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u emisiji portala IN4S „Sa Miloševićem lice u lice“.

On je saopštio da su „srpsko i crnogorsko kroz istoriju uvijek bili zajedno, a da li je to moguće razdvojiti, to ne može niko da predvidi“.

–Da ne pričamo o našoj istoriji, o našoj prošlosti koja je bila slavna, ali nekada teška i bolna. Pričamo sada o porodicama, kumovima, prijateljima koji su do prije 12 godina živjeli zajedno, a danas su razdvojeni.

Srbija je suočena sa svojim unutrašnjim problemima, a Srbi u Crnoj Gori na iskušenjima na kojima se nisu nalazili ranije. Republika Srbija ima obavezu da brine o svom narodu gdje god da on živi, bez obzira da li je region ili je to dijaspora.

Poruka našem narodu jeste da su ključni elementi za koje se vrijedi boriti očuvanje nacionalnog identiteta, što je zagarantovano svim svjetskim, evropskim pravnim aktima koje su suverene države potpisale, prihvatile i preuzele obevezu da uključe u svoje pravne sisteme.

Ključno pravo Srba je da govore svojim čistim srpskim Vukovim jezikom i da koriste svoje ćirilično pismo. To danas mogu da vidim ovdje kod vas, da je IN4S napisan prelijepom srpskom ćirilicom, kojom se ponosim, rekao je Selaković.

On je pojasnio da je Srpska kuća otvorena za sve. Po njegovim riječima, pod njenim krovom Srbi treba da se sretnu sami sa sobom, ali i sa drugima sa kojima žive u Crnoj Gori.

-Vlada Srbije, u vrijeme kada je Aleksandar Vučić bio premijer, a danas kao predsjednik Srbije, prepoznala su značaj Srpske kuće i pomoć koja je uslijedila bila je za obezbeđivanje ovog divnog, modernog, ozbiljnog objekta u kome se nalazi. Pomoć u njegovom opremanju sa svim onim što je neophodno za funkcionisanje organizacija koje se nalaze u Srpskoj kući, je dovoljan dokaz šta predsjednik Srbije, Vlada Srbije i država Srbija misle o ovom projektu i koliko su spremni da ga podrže. Naravno, dete kada se rodi onda ga valja ljuljati, i Srpska kuća ne smije da postoji i funkcioniše na Sretenje 2019, već u vremenu koje je pred nama sa jasnim ciljevima, i jasnim zadacima, pojasnio je Selaković.

Neko u Srbiji, dodao je on, zna kako žive Srbi u Crnoj Gori, a neki to ne znaju.

–Republika Srbija ima jednostavno obavezu da brine o svom narodu gdje god da on živi, bez obzira da li je to region ili je to dijaspora. Dovoljno je vidjeti Srpsku kuću, proći kroz nju i biti svjestan da to nije prazna priča.

Sa druge strane, razlikovao bih nešto što su politička prava u Crnoj Gori i nešto u šta Srbija kao suverena država nema pravo, niti želi, niti je to kad činila, da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore. Međutim, Srbija ima puni legitimitet da svakom svom susjedu pokaže status nacionalne zajednice na svojoj teritoriji, smatra Selaković.

Naš sagovornik primjeđuje da jedan dio Crne Gore teži da izgradi sopstveni nacionalni identitet. To je svačije pravo i pripadniku srpskoga naroda to ne treba da smeta.

–Ostvarenje političkih prava ne bih razdvojio od onoga što su identitetska prava. To su prava svakoga da se izjašnjava onako kako se osjeća i da se tako ponaša, što treba da bude zagarantovano svakome u 21. vijeku. U Crnoj Gori kao i u mnogim srpskim sredinama što je bilo u prošlosti postoji i danas. Srbi se suočavaju sa svojim najvećim neprijateljem a to je nejedinstvo i sloga. Srbi u Crnoj Gori treba da shvate dokle ih je to dovelo i kuda će ih to dovesti – u put bez povratka. Jedinstvo i zajedništvo je jedino ono što može da rešava i najteže probleme, onoliko koliko je to moguće ostavriti u datom trenutku, poručio je Selaković.

Govoreći o pregovorima oko statusa Kosova i Metohije istakao je diplomatski uspjeh Srbije u Savjetu bezbjednosti UN, što je omogućilo diplomatskim predstavnicima Srbije da svima jasno kažu da pregovora sa albancima neće biti dok se ne ukinu apsurdne takse na srbijansku robu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.