Selaković: Razgraničenje više nije na stolu

0

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković odbacio je spekulacije pojedinih medija da je na sjednici majskog zasijedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, kojoj je prisustvovao predsjednik Aleksandar Vučić, bilo žučnih rasprava i da je navodno prijetio vladikama, jer cilj tog sastanka je, kaže, bio da se postigne jedinstvo i sabornost o pitanjima o kojima postoje različita mišljenja.

„Sastanak nije bio lak, ali je bio koristan i bilo je važno da je do njega došlo. Tu nije bilo nikakvih žučnih rasprava, ali je bilo rasprava u kojima je predsjednik argumentma govorio i odgovarao na određena pitanja“, rekao je Selaković za RTS.

Kao prvo, predsjednik Srbije je svim članovima Svetog arhijerskog sabora najmanje pet puta rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba, zato što nešto traži, već da bi odgovarao na pitanja naših vladika, rekao je Selaković negirajući da je na tom sastanku bilo pokušaja da predsjednik bilo koga disciplinuje.

A kao drugo, Selaković je rekao da je riječ o tendenciji određenh krugova ili medija, a to, kako je rekao, „dolazi od Đilasa i Đilasovog kuma, da šire notorne laži o toku sastanka i njegovom ishodu“.

„Prva laž je da je većina vladika bila protiv dolaska predsjednika. To je takva notorna laž. Da je tako do sastanka ne bi ni došlo“, rekao je on.

A druga notorna laž je, kaže Selaković, da je Vučić pretio vladikama papirima tajnih službi.

„Takav naslov i riječi su najveća sramota i Đilasa i njegovog kuma“, rekao je Selaković.

Komentarišući napise djela medija da su pojedine vladike kritikovale predsjednika, Selaković kaže da u jednom od njih piše da je to učinio vladika slavonski Jovan Ćulibrk. A upravo je vladika slavonski, ističe Selaković, pohvalio predsjednika Vučića pred svim članovima Sabora za unapređenje stanja u vojsci, i dodao da to nije za poređenje sa onim šta je bilo prije osam godina i šta je, kako je rekao, „ostavila Tadićeva, Đilasova i Jeremićeva vlast“.

“Vučić je od papira pokazao Rezoluciju 1244 SB UN, Briselski sporazum i izvještaj koliko država Srbija troši novca na KiM da ojača naš narod pomogne mu da sa što manje posledica preživi i opstane u tako treškom okruženju“, objasno je Selaković.

Selaković, koji je takođe prisustovao sastanku u Patrijaršiji, rekao je da je bilo iznijeto mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244, a da je Vučić taj papir izvadio i citirao ga u određenim djelovima zato što su neki pokazali neznanje o njegovoj sadržini.

Naveo je, na primjer, da je predsjednik ukazao da se u Rezoluciji „SR Jugoslavija poziva na prestanak terorisanja, na sporazum iz Rambujea“, a ne Srbija. Istina je da je u međuvremenu, što je istakao predsjednik, Crna Gora izašla i SRJ i priznala kosovsku nezavisnost.

Selaković je precizirao da je Vučić predočio vladikama da tu nije došao da bilo šta traži, nego da odgovora na njihova pitanja. Potom je, kaže, istupila jedna „organizovana grupa o četiri-pet episkopa“, koji su iznijeli suprodstavljene stave, dok je većina vladika shvatila pravu suštinu.

Jedan od njih je, istakao je Selaković, predsjedniku rekao da treba da nastavi da radi svoj posao kao dosad.

„Predsjednik je kada su ga pitali šta ćete sada da radite, rekao da ono što izgleda rade svi i što ima podršku – praviću se lud, kao što se cio svijet pravi lud, kao što se i Albanci prave ludi“, ispričao je Selaković.

Pominjalo se, kaže, i razgraničenje, ali to je ideja koja je potpuno odbačena i koja više nije na stolu. Prema njegovim riječima, bilo je vrlo važno da se kaže i shvati šta sta to Srbija danas ima na KiM.

Selaković je izrazio uvjerenje da je nakon razgovora Vučića sa vladikama većini njih politika o kosovskom pitanju mnogo jasnija.

„Cilj sastanka bio je da postignemo veće jedinstvo i sabornost bez obzira na laži Đilasa i Đilasovog kuma„, rekao je Selaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.