Selaković odgovorio režimu u Podgorici: Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, nego konstitutivni narod!

2

”Gorčina i nervoza kršitelja ljudskih prava u Crnoj Gori pokazuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pogodio pravo u metu, krajnje biranim rinečima, na pristojan način ukazujući na mjere koje Vlada Crne Gore preduzima protiv vjekovne imovine srpske crkve u Crnoj Gori.

Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod. Njihova konstitutivnost predstavlja istorijsku potvrđenu činjenicu, a jezikom brojki u sadašnjem vremenu ogleda se u tome da su Srbi, posle Crnogoraca, drugi po brojnosti narod u Crnoj Gori sa 28.73% udjela u njenoj ukupnoj populaciji”, rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Republike Srbije.

– Uprkos tome, Srbi u Crnoj Gori nemaju prava ni kao nacionalna manjina i izloženi su procesu brutalne asimilacije, pod izgovorom da žive u građanskoj držvi „koja štiti i čuva politički, pravni i kulturni položaj svih naroda”, osim srpskog.

Svaki pokušaj Vlade Crne Gore da svojim saopštenjima ubijedi javnost da ona dosledno štiti ravnopravnost, evropske vrijednosti i demokratske principe, pada u vodu kada se suoči sa činjenicom da se srpski jezik sistematski progoni u Crnoj Gori od obrazovnog sistema u kome se srpskoj djeci onemogućuje obrazovanje na jeziku kojim govore, u kome se iz nastave književnosti izbacuju srpski pisci, u kome srpska djeca treba da uče da su Srbi i Srbija okupirali Crnu Goru, a da je u Jasenovcu ubijeno do 80.000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata.

Štiti li se ravnopravnost i kulturni položaj Srba tako što im se organizovano zabranjuje da koriste svoje nacionalne simbole, iako je svima drugima, osim njima, u Crnoj Gori dozvoljeno da upotrebljavaju i ističu svoje?

Štiti li se kulturni položaj Srba kada država Crna Gora sa svim crkvama i vjerskim zajednicama zaključi temeljne ugovore, osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju donese zakon kojim joj ugrožava vekovni status, oduzima imovinu optužujući je da je „infrastruktura Velike Srbije”, što ističe kao dežurni argument koji treba da pokrije svaki postupak prema Srbima?

U riječima predsjednika Srbije nema ni populizma ni politikanstva, već poziva na primjenu onoga što jesu demokratske i pravne tekovine kojima se suštinski štiti pravni, politički i kulturni položaj srpskog naroda. Na pitanje zašto Srbi sa svojih 28.73% u Crnoj Gori nemaju prava koja u Republici Sjevernoj Makedoniji imaju Albanci sa svojih 25.17%, niko nema razuman odgovor.

Srbi jedino traže da budu ravnopravni, ne na papiru već u realnom životu i svaki apel predsjednika Srbije, čija je ustavna obaveza da brine o pravima i interesima pripadnika srpskog naroda, apel je kojim se za Srbe traži ništa više nego za svaki svaki narod koji u Evropi ima faktički status kao i Srbi u Crnoj Gori – zaključuje Selaković.

2 Comments
 1. MarkoV komentariše

  E strucnjaci !

  Ustav CG :Polazeci od : .. odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi … cl. 2 … Nosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo.

  Ustav Srbije :”Republika Srbija je država srpskog naroda …”

  Koga ti jadp savetujes a ni citati ne umes !!!

  2
  7
  1. Munja komentariše

   Uniju oni čitati, neko zaluđuju ove budale svoje po cg.. Znamo kako ste ih štitili i odbanili 90 tih. Pa smo ih mi primali po cg, da sada mogu bolje pljuvati državu.. To sve treba vratiti, pa neka idu u Hrvatsku, Bosnu, Kosovo.. Neka tamo traže prava, nego su podvili rep i ne smiju se čuti. E NEĆETE VALA NI U CG. NIKADA VIŠE 1918

   1
   7
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.