Selaković: Moramo biti spremni i na upotrebu vojske i na vanredno stanje

0

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da će predsjednik Aleksandar Vučić održati niz sastanaka sa stručnim službama zbog širenja koronavirusa i da građani treba da budu spremni i na upotrebu vojske i na vanredno stanje.

„Svakako treba da budemo spremni da nas ne iznenadi bilo koja odluka, da li će biti riječ o vanrednom stanju ili o upotrebi vojske u civilne svrhe“, rekao je Selaković i naveo da će vjerovatno i škole biti zatvorene, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, cilj je da se predupredi situacija kako bi se izbjegle teške posledice po zdravlje ljudi, kao i gubitak života ljudi, prenosi Sputnjik.

Selaković je za TV Prva rekao da će se Vučić danas sastati sa direktorima uprave carine, kontrole letenja, graničnih uprava, žandarmerije, direktorkom Fonda za zdrastvenu zaštitu, granične policije, žandarmerije, a nakon toga održati združeni sastanak sa oba krizna štaba, jednim za zdrastvena pitanja vezana korona virusom i drugim za ekonomske posledice na kome će se usvojiti nove odluke.

Kako je rekao na tom sastanku pored predsednika Republike, prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naglasio da nadležni čine sve kako ne bi došlo do situacije kakve su zabeležane u Italiji, Španiji i drugim zemaljama u Evropi i svetu.

Ukoliko se uvede vanredno stanje biće izdata precizna uputstva
Kada je reč o uvođenju vanrednog stanja Selaković kaže da je reč o rigoroznijim merama i disciplini stanovništva.

„To znači zabranu javnih okupljanja, okupljanja na javnom prostoru, otkazivanje svih vrsta sportskih događaja, a u tom slučaju verovatno ćemo imati priliku da vidimo i vojsku, koja će regulisati zabranu kretanja“, objašnjava Selaković.
Kako kaže, ukoliko se uvede vanredno stanje svakako da će biti izdata precizna uputstva, kao i vreme trajanja tih mera, koje će zavisiti pre svega od širenja korone virusa, a, kako je dodao, to će zavisiti i od stava struke.

Na pitanje da li to znači da će biti zatvorene i škole, Selaković kaže da bi verovatno to bila jedna od mera, uz napomenu da se sačeka šta će predsednik da saopšti nakon sastanaka kriznih štabova.

Rekao je da je Vučić u stalnoj komunukaciji sa generalnim konzulatom u Milanu, jednim od najpogođenijih regiona u Italiji koronavirusom i dodao da je bitno da se svaka usvojena mera u Srbiji sprovodi pažljivo, jer ovo nema veze sa dnevnom politikom i da je reč o zaštiti zdravlja građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.