Selaković: Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu ima najviše razloga da se plaši!

0

Koliki je nivo licemjerja i samoobmane u dijelu hrvatskog društva potvrđuje i analiza „Hrvatska između tri mini fašizma“ objavljena u tamošnjoj štampi, saopštio je srpski šef diplomatije Nikola Selaković.

On naglašava da država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od susjeda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma.

– Nesporno je da u Hrvatskoj postoje i oni koji se trude da neguju antifašističku tradiciju, međutim, oni bi, prije nego što krenu da docrtavaju Hitlerove brčiće na portrete predsjednika Srbije, unuka žrtve jasenovačkog ustaškog nacizma, i najviših državnih zvaničnika Mađarske i Italije, i trebalo da se pozabave pitanjem kako je moguće da u 21. vijeku hrvatska omladina paradira Milanom uz falangističke pozdrave i povike „za dom spremni“.

Ko su roditelji tih mladih ljudi, u kakvim su školama oni naučeni da to čine, i kakvo je to društvo u kojem fašizam nije samo tajno opredjeljenje ili marginalna pojava, već nešto što se javno i masovno manifestuje, ne samo u hrvatskim gradovima, već i na ulicama drugih država? To su pitanja na koja „Ekspres“ i druge hrvatske novine treba da daju odgovor prije nego što se ostrve na Srbiju, Mađarsku ili nekog trećeg. Uostalom, treba da znaju da sve osobe sa docrtanim Hitlerovim brčićima samo mogu da učine popularnijim u Hrvatskoj.

Zemlja u kojoj se lijeve i desne političke snage nadmeću u ekstremizmu i koketiranju sa ustaštvom treba da se pogleda u ogledalo i izliječi sopstvene društvene probleme i protivrječnosti prije nego što olako krene da lijepi etikete komšijama.

Ne može se iz Blajburga pozivati na antifašizam, jer ono što niče iz sjemena mržnje neminovno i rađa mržnju, paranoje i strah od svega različitog – kazao je Selaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.