Selaković do kraja raskrinkao namjere Prištine: Lažnim optužbama prikrivate svoje zločine

0

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao je na optužbe za genocid i zločine koje je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na račun Srbije iznijela predstavnica Prištine.

Kada je riječ o prištinskim pozivima da Beograd prizna navodni genocid, Selaković je rekao da to samo dokazuje da Priština istrajava na kampanji mržnje, propagandi i otvorenom neprijateljstvu prema srpskom narodu.

Takve tvrdnje na svakodnevnoj bazi imaju za cilj da predstave sliku da Srbiju treba kriviti za sve i da je počinjen genocid nad Albancima, a sve kako bi se sakrila njihova sopstvena odgovornost za počinjene zločine – rekao je Selaković.

On je izrazio nadu da će Specijalizovana vijeća za zločine OVK procesuirati osumnjičene što prije i na taj način kosovskim Albancima objasniti šta se stvarno desilo.

Najveće žrtve konflikta su nevini civili ubijeni ili protjerani bez obzira koje nacionalnosti, rekao je on i istakao da, uprkos različitm stavovima, ne može se osporiti da je bilo žrtava na svim stranama.

Svako ko zna šta definicija genocida podrazumijeva, razumjeće da ga nije počinila Srbija već da je srpski narod bio žrtva projekta izgradnje tzv. države kosovskih Albanaca, projekta zasnovanog na opasnoj ideji etnički čistih teritorija o čemu svjedoči više od 200.000 Srba koji ne mogu da se vrate u svoje domove – ukazao je Selaković.

Povodom, kako je rekao, ponovljenih laži predstavnice Prištine o broju žrtva seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu, koja je rekla da je tada silovano 20.0000 albanskih žena, Selaković je ocijenio da napori privremenih institucija na KiM imaju jasnu svrhu: da pokušaju da stvore narativ o masovnom silovanju Albanki i da u tu svrhu koriste propagandne metode i laži.

Bilo je žrtava na obije strane tokom konflikata, kao što i naša strana ima dokaze o brojnim srpskim žrtvama. Preduslov za zaštitu prava žrtava pripada svakoj pojedinačnoj žrtvi i to je racionalan i dobro argumentovan pristup – dodao je šef srpske diplomatije.

Izveštaj Unmika o kome danas raspravljamo

On je podsjetio da je, prema podacima Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na KIM, do sada podnijeto 1.414 prijava, od kojih je 912 prihvaćeno.

Predstavnici Prištine govore o 20.000 silovanih Albanki, pritom ne pominjući žrtve srpske nacionalnosti.

“Srbija osuđuje svaki akt seksualnog nasilja u konflitima i zalaže se za ostvarivanje pravde za te žrtve. Broj žrtava svakako ne umanjuje efekat ovakvog vida nasilja na svaku žrtvu pojedinačno, ali isto tako spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde, vodi politizaciji i usporavanju procesa pomirenja”, istakao je Selaković.

On je na sjednici, takođe, iznio podatke koliko je Srba živjelo u nekim mjestima na KiM do 1999. godine, a koliko sada.

Selaković je podsjetio da je u Prištini do 1999. godine živjelo oko 40.000 Srba, a da ih je danas samo dvadesetak, da je u Peći živjelo oko 17.000 Srba, a da su danas tamo samo srpske monahinje u Pećkoj Patrijaršiji, da je u Prizrenu prije rata živjelo oko 12.000 Srba, a danas samo 17 porodica, a da je u Uroševcu od 10.000 Srba koji su tamo živjeli prije rata ostala samo porodica srpskog sveštenika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.