Selaković: Cilj Prištine je da utjera strah Srbima na Kosmetu, vratiće im se to kao bumerang

0

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković ocijenio je da cilj akcije Prištine na sjeveru Kosmeta nije borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već utjerivanje straha u kosti srpskom narodu i pokušaj ostvarivanja suvereniteta na sjeveru pokrajine.

– Priština stalnim provociranjem Beograda, a naročito Srba na sjeveru Kosova i Metohije, želi da nas uvede u svoju igru koja bi po njihovom planu i planu njihovih sponzora, Srbiju dovela na tanak led i da nam se, po njihovoj zamisli, odbije kao bumerang, kaže Selaković.

On smatra da potez Prištine samo svjedoči o onome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio, a to je da oni koji su za zamrznuti konflikt kao jedno od rješenja, treba da znaju da prvi Albanci sa Kosmeta nisu za to rješenje.

– Čini mi se da se neće smiriti dok ne ostvare neke svoje interese i ciljeve koje su zacrtali. Na tome imaju samo jednu prepreku. Ta prepreka je Srbija koju vodi Vučić, koji im, očigledno, smeta, rekao je Seleković za RTS.

On je istakao da će Srbija štititi svoj narod na Kosmetu, te podsjetio da je Vučić prije 10 dana najavio da Priština planira da izvrši upad na sjever i da hapsi Srbe, navodno, pod izgovorom borbe protiv korupcije.

Prema njegovim riječima, pozicija Srbije je i dalje veoma teška jer od 1999. godine na Kosmetu nema efektivne organe vlasti, vojsku i policiju.

– Naša pozicija je teža zato što su Albanci na Kosmetu proglasili secesiju, a najmoćnije države Zapada to priznale. Naša pozicija teža je i zato što je nekome palo na pamet 2009. godine, a taj je bio predsjednik Srbije, da pitanje Kosova i Metohije prebacuje iz Savjeta bezbednosti UN na EU, gdje je naša pozicija mnogo slabija, rekao je Selaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.