Sektor za zdravstvo URE: Ministarstvo finansija da nađe način da poveća plate zdravstvenim radnicima

1

,,Pozivamo Ministarstvo finansija na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem da pronađe način kako bi se povećale plate zdravstvenim radnicima, sa posebnim osvrtom na ljekare, jer njihovi koeficijenti po kojima se obračunavaju zarade nisu u skladu sa njihovom stručnom spremom“, saopštio je koordinator Sektora za zdravstvo Građanskog pokreta URA dr med. Igor Ljutica povodom odluke Vlade Crne Gore da odbije predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare i profesore.

Kako je kazao, ljekari već dugo kupuju socijalni mir u Crnoj Gori. ,,Usljed pandemije izazvane virusom COVID-19 dolazi do burn out-a (preforsiranja) doktora medicine, koji, pritom, u takvo stanje ulaze sa nezadovoljstvom koje traje već duži niz godina. Prethodne vlasti nisu učinile ništa kako bi riješile ovaj problem, čak su prijeteći odgovarale na molbe“.

Ljutica ističe da su svjesni činjenice da su novu Vladu sačekali brojni problemi, ali i da pored toga, smatraju da postoji rješenje i da se ono što prije mora naći. ,,Ovih dana mnoge strane su pokazale volju da se ispravi nepravda, , ne želeći nikoga da uvrijedimo, sudija okružnog suda ima skoro tri puta veću platu od ljekara na specijalizaciji“, navodi Ljutica.

On ističe da bez zadovoljnog ljekara nema ni zdravog pacijenta tj. građanina. ,,Bez zdravog građanina nema ni zdrave države”, zaključuje dr med. Igor Ljutica.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Kome bitango, koliko ih umre svaki dan. Gdje su im rezultati?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.