Šef NATO: Na strani smo Kijeva; Rusija da se ne miješa u pitanje članstva Ukrajine u Alijansi

0

NATO je na strani Ukrajine, saveznici pružaju podršku kako bi Ukrajina sama mogla da osigura svoju bezbjednost, izjavio je šef NATO Jens Stoltenberg. On je dodao da o članstvu Ukrajine u NATO odlučuje 30 članica tog saveza i da Rusija nema pravo da se miješa u taj proces.

„Podrška NATO suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine je nepokolebljiva. Ne priznajemo nezakonitu aneksiju Krima. I dalje pozivamo Rusiju da prekine da podržava borce na istoku Ukrajine i da povuče svoje snage sa teritorije Ukrajine“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Govoreći o podršci Alijanse, Stoltenberg je istakao pomoć u jačanju potencijala Oružanih snaga Ukrajine.

Kada je riječ o potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO, on je rekao da odluku o tome donosi 30 članica i da Rusija ne treba da se miješa u to pitanje.

Prema njegovim riječima, suverena država ima pravo da podnese zahtjev za članstvo.

„Velike države ne mogu da diktiraju drugima šta da rade. To je svijet koji želimo da ostavimo u prošlosti. Mi podržavamo napore Ukrajine usmjerene na modernizaciju i reforme, reforme su najbolji način za napredovanje u okviru evroatlantskih integracija“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

On je rekao da Rusija ne može da „odlučuje umjesto drugih država u oblasti bezbjednosti, a to se odnosi i na članstvo u NATO“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nedavno je upozorila da članstvo Ukrajine u NATO-u nosi opasnost od velike eskalacije na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.