Šef Delegacije EU: Bojkot izbora nikako nije dobra ideja, status kvo o KiM ne odgovara ni Beogradu ni Prištini

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Evropska unija smatra da bojkot izbora nikako nije dobra ideja i pozvao je sve građane Srbije da 21. juna izađu na glasanje.

Fabrici je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ambasadorima zemalja članica EU i ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, rekao da su dešavanja za vreme izborne kampanje važna, ali da je isto tako važno i šta će biti posle izbora.

Fabrici je kazao da su izbori u svakoj demokratskoj zemlji značajan test demokratije i podsetio da je EU bila uključena u izborni proces preko Skupštine kako bi, navodi, što više olakšali politički dijalog između stranaka i kako bi se osigurao integritet samog izbornog procesa.

“Ohrabrili smo i Vladu i sve političke stranke da iznesu svoje argumente”, kazao je Fabrici, ističući da će u samoj kampanji uloga medija biti izuzetno važna.

On je istakao da EU stalno ponavlja da bojkot izbora nikako nije dobra ideja.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Fabrici kaže da su razgovarali o ulozi EU u dijalogu i da je EU u potpunosti posvećena tome da se dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

“Tu je uloga Miroslava Lajčaka izuzetno značajna, on već radi, ali izdaleka jer avionski saobraćaj još uvek ne funkcioniše”, kazao je Fabrici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.