Sedmični pregled policijskih aktivnosti: Registrovano 76 krivičnih djela, odgovaraće 71 osoba

0

Službenici Uprave policije su od 1. do 8. jula na teritoriji Crne Gore registrovali 76 krivičnih djela za koja će odgovarati 71 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 59 djela, dok je proaktivnim radom policije otkriveno devet djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

U trenutku izvršenja 15 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 14 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 93,3%.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 49 osoba, od čega njih 31 zbog učinjenih krivičnih djela, a 18 zbog učinjenih prekršaja.
Na teritroriji naše države prošle sedmice nije bilo registrovanih tešjih krivičnih djela protiv života i tijela, ali su rasvijetljena dva krivična djela iz prethodnog perioda.

Naime, rasvijetljeno je teško ubistvo koje je izvršeno 20. juna na Cetinju na štetu D.R. i P.K., a kojom prilikom su tjelesne povrede zadobila i još tri lica. Uprava policije je podnijela krivičnu prijavu protiv N.D. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Osim toga rasvijetljeno je i krivično djelo djelo teško ubistvo iz 2018. godine koje je izvršeno na štetu V.D., te je protiv M.K. podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 20 komada oružja i 1.235 komad municije, od čega je šest komada bilo u ilegalnom posjedu, kao i 458 komada municije.

Kada je riječ o zloupotrebi narkotika policija je podnijela sedam krivičnih prijava protiv sedam lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 16 prekršajne prijave protiv 16 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

Podsjetili su da je u Beranama lišen slobode policijski službenik na čijem imanju je je pronađen zasad marihuane, a u automobilu pištolj u ilegalnom posjedu. Na imanju u vlasništvu Ž.B., službenika Uprave policije, pronđen je zasad od 36 stabljika biljke zelene boje nalik na opojnu drogu marihuanu. Ovom prilikom pronađena je laboratorija za proizvodnju marihuane i saksije sa zasadima marihuane, a pretresom vozila pronađen je pištolj marke sa municijim, u ilegalnom posjedu, pa se Ž.B. osim za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnoh droga tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i ekaplozivnih materija

Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela četiri krivične prijave protiv sedam lica zbog sedam učinjenih krivičnih djela. Dvije osobe će krivično odgovarati zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje.

A, kada je riječ o krivičnim djelim protiv polnih sloboda u Podgorici je lišen slobode K.M zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje uživanja opojnih droga, na štetu maloljetnog lica.

Tokom navedenog perioda registrovano je 13 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 12 prekršajnih prijava.

Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, policija je protiv tri jedne maloljetne osobe prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Kriminalistička policija je lišila slobode osam lica po nacionalnim potjernicama, dok su po međunarodnom potjernicama na teritoriji naše države lišena slobode četiri međunarodno tražena lica.

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 27 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 29 lica zbog 29 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.

Policija je od 1. do 8. jula obezbjeđivala osam javnih okupljanja. Pripadnici policije su na području Cetinja izvršili dvije operativno – taktkčke mjere i radnje „Racija“.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 153 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala dva lica, 13 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 49 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 331 prekršajnu prijava, izdala 2.915 prekršajnih naloga i lišila slobode 104 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 48.320 evra.

Granična policija je od 1. do 8. jula na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 761.879 lica, od toga 405.943 lica na ulazu i 355.936 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 183.126 motornih vozila, 421 plovila, 944 vazduhoplova i 43 voza.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 15 lica.

Službenici Sektora granične policije podnijeli su šest prekršajih prijava i izdali 115 prekršajni nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 29 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 20 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 60 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je osam prestanaka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala sedam akcija „Stranac“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.