Sedam koraka za savladavanje bijesa

0

Kada smo bijesni, mi se uopšte ne ponašamo racionalno. Bijes nas sprečava da razmišljamo ispravno i donosimo dobre odluke, slično kao što pijana osoba ne zna kad je vrijeme da stane sa alkoholom. Mi u takvim trenucima pokazujemo svoju najprimitivniju stranu i rizikujemo da otjeramo od sebe sve ljude koji nam misle dobro.

Šta vam je onda činiti ako relativno često osjećate bijes iz ovog ili onog razloga? Psiholozi preporučuju da prođete sljedećih sedam koraka.

1. Identifikujte okidače svog bijesa

To mogu, na primjer, biti zluradi komentari kojima ste izloženi na poslu, nedolično ponašanje neke bliske osobe ili frustracija koju osjećate zbog nekog svog neuspjeha.

2. Stavite se u položaj osobe koja vas je iznervirala

Otkrijte da li ste vi nekim svojim postupkom izazvali njenu ljutnju, zbog čega vam ona sada vraća.

3. Obratite pažnju na reakciju svoga tijela

Kada smo bijesni, dolazi do ubrzanog rada našeg srca, lice nam se crveni, a neki ljudi osjećaju i stegnutost mišića ramena.

4. Uradite nešto što vas opušta

Neke ljude opušta meditacija, drugi se relaksiraju uz muziku, a mnogima je potreban izlazak napolje da bi se u potpunosti smirili nakon napada bijesa. Izaberite onaj metod koji vam daje najbolje rezultate.

5. Vježbajte suočavanje sa bijesom

Zamislite tipičnu situaciju koja vas čini bijesnim i pokušajte da otkrijete šta je to što treba da uradite da se ne biste ponovo iznervirali kada vam se desi nešto slično.

6. Budite svjesni da je osjećaj bijesa sasvim normalan

Ljudski je biti bijesan s vremena na vrijeme. Dok god vam se to ne dešava pretjerano često, nema razloga da brinete.

7. Ne budite previše strogi prema sebi nakon izliva bijesa

U redu je konstruktivno analizirati svoje postupke na koje niste baš ponosni, ali kontraproduktivno je na to potrošiti puno vremena, posebno kada možete bolje da ga iskoristite za neke vrijednije ciljeve.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.