SDT uložilo žalbu na rješenje o obustavi postupka protiv Stijepovića

0

Specijalno državno tužilaštvo uložilo je žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici od 2. feburara kojim se obustavlja krivični postupak protiv Slavoljuba Stijepovića, koji je u aferi “Koverta” optužen zbog krivičnog djela pranje novca u saizvršilaštvu

Smatraju da je okrivljeni Slavoljub Stijepović dobro je znao da je novac koji uzeo od Duška Kneževića stečen kriminalnom djelatnošću.

U SDT-u ističu da su se žalili zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Stijepovića je SDT optužilo za pranje novca novca u saizvršilaštvu, ali je sudsko vijeće ocijenilo da se to krivično djelo može izvršiti samo sa direktnim umišljajem, ali da se iz spisa ne može zaključiti da je kod tog okrivljenog postojala svijest i volja za tim…

“Da li postoje svijest i volja, utvrđuje se iz dokaza koji su predloženi od strane tužioca, pa ukoliko određeni dokazi ukazuju da postoji osnovana sumnja da kod okrivljenog postoji svijest i volja za izvršenje krivičnog djela, a postoje i dokazi iz kojih proizilazi da te svijesti i volje nema do stepena osnovane sumnje,vijeće prvostepenog suda nema pravo da u ovoj fazi postupka cijeni koji od tih dokaza je istinit, niti da daje veću vrijednost jednom ili drugom dokazu. To je pitanje koje se rješava na glavnom pretresu, u kontradiktornom postupku”, navodi se u žalbi SDT-a Apelacionom sudu.

Konstatuju da je takvom odlukom vijeće Višeg suda u Podgorici, prekoračilo funkcionalna ovlašćenja i preuzelo ulogu sudećeg vijeća.

“Postupanje okrivljenog S.S. (Stijepovića) i svjedoka V.B. u vezi stavljanja ovog novca u promet takođe potvrđuje da okr. S.S dobro zna i da je svjestan da se radi o novcu koji je pribavljen kriminalnom djelatnošću, jer on i pored činjenice da okr. K.D. (Knežević) insistira da oni izvrše konverziju, to ne čine, iako je to bilo vrlo jednostavno, odlaskom na bilo koji šalter banke u Podgorici, već ga vraćaju okr. K. da on to uradi u svojoj banci”, piše između ostalog u žalbi.

Podsjećamo, Vijeće podgoričkog Višeg suda obustavilo je krivični postupak protiv Stijepovića, koji je u aferi “Koverta” optužen za pranje novca u saizvršilaštvu, dok je potvrdilo optužnicu protiv Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije.

I Kneževićeva odbrana najavila je da će na takvo rješenje podnijeti žalbu Apelacionom sudu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.