SDT se nagodio sa šefom kriminalne grupe: Vaso Ulić robija dvije godine i plaća 100.000 evra

SDT se nagodio sa šefom kriminalne grupe: Vaso Ulić robija dvije godine i plaća 100.000 evra

Vaso Ulić robijaće dvije godine, državi platiti 50.000 evra i isto toliko uplatiti u humanitarne svrhe.

To je kazna predviđena Sporazumom o priznanju krivice, o kojoj se optuženi za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge dogovorio sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samadžić.

Tekst sporazuma juče na ročištu prihvatilo je i specijalno vijeće sutkinje Biljane Uskoković, u podgoričkom Višem sudu, potvrdio je za “Vijesti” branilac okrivljenog, advokat Miloš Vuksanović.

Prema navodima optužnice, Ulić je u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali A. M., N. Đ., T. D. i drugi: “Sa ciljem vršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država”.

U tom dokumentu piše da je Ulić kao organizator, radi realizacije kriminalnog plana, odnosno krijumčarenja opojne droge MDMA, sam ili preko drugih angažovao više osoba u tu svrhu, odredio im uloge i zadatke i davao uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, a za sebe ostavio da ugovara kupovinu većih količina MDMA tableta.

“On je obezbjeđivao novac za finansiranje kupovine droge, a koje radnje je odlučio da vrši sa teritorije Crne Gore, telefonskim putem i posredstvom drugih lica, dok su A. M. i N. Đ., postali pripadnici prihvatajući kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

Objašnjava se da je N. Đ. prihvatio da kontroliše krijumčarenje MDMA tableta i organizuje njihovo preuzimanje od A. M. radi dalje prodaje kroz Australiju.

“Tako je optuženi Vaso Ulić… radi prodaje kupio 803,200 tableta MDMA, ukupne neto mase 161,079.5 grama. Čime je Ulić izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojne droge na organizovan način”, piše u optužnici specijalne tužiteljke Samardžić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *