Mladen Mikijelj

SDT: Lazović se sumnjiči da je dopustio ulazak Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru; Spasio Roganovića teških optužbi?

0

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg pomoćnika direktora Uprave polciije Zorana Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je u tome pomogao.

Zbog toga su im juče u zoru pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) stavili lisice na ruke.

Lazović je uhapšen u Bijelom Polju, a Katnić u danilovgradskom naselju Klikovače.

Obojicu je sinoć u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) saslušao specijalni tužilac Miloš Šoškić.

To tužilaštvo Lazovića tereti da je formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Katnić, ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar koji je slobode lišen u julu 2022. godine.

Jedan od branilaca nekadašnjeg tajnog agenta, advokat Zoran Piperović, kazao je nakon saslušanja da je Lazović negirao krivicu, ali da nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca.

Dodao je da Lazoviću na teret stavljaju stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja, a da Katnića terete da je postao člana te navodne kriminalne grupe.

Istraga

Istraga protiv Katnića i Lazovića otvorena je zbog sumnje da su počinili krivično djelo stavaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja u predmetu skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima krajem decembra 2020. godine.

Tokom te istrage crnogorskim istražiteljima dostavljeni su transkripti sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, u kojima se Petar Lazović hvalio šefovima kavačkog klana Radoju Zviceru i Ljubu Miloviću da je Duška Roganovića uspio da “izvuče” iz predmeta.

“Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao. Ono što si još davno rekao što može da mu se pomogne. A tima oko njega biće hapšenja, može svaki dan, to je do tužioca već par mjeseci se vuče”, napisao je Lazović šefu kavčana 27. novembra 2011. godine.

Dan kasnije Zvicer je o tome porukom obavijestio Slobodana Kašćelana: “Završio sam Dulu da ga ne hapse”, napisao mu je i dobio odgovor – “Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj bože.”

Zbog prikrivanja Roganovića i više članova kavačkog klana, SDT je već ranije optužilo nekadašnjeg specijalnog tužioca Čađenovića.

Terete ga da je i 3. decembra 2020. godine Roganoviću “pribavio korist”. Petar Lazović tog dana Zvicera je porukom obavijestio da Roganovića “neće hapsiti jer je tako dogovoreno”.

Hapšenje i pretresi

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, kojim rukovodi Predrag Šuković, juče su u sklopu jednog od najvećih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu pretresali objekte Lazovića i Katnića na više lokacija u Crnoj Gori.

Za danas je planirano da nastave sa pretresom kuće dugogodišnjeg tajnog policajca u podgoričkom naselju Zabjelo.

Nakon što su juče u zoru policajci počeli pretresati imovinu kako bi, eventualno, pronašli tragove izvršenja krivičnih djela, iz SDT-a, kojim rukovodi Vladimir Novović, saopštili su o kakvoj akciji je riječ.

“Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode M. K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z. L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja”, saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Saslušanja

Katnić je oko 13 sati doveden u prostorije SPO, odakle su ga, sa lisicama na rukama, oko 22 sata odveli na saslušanje kod tužioca Šoškića. Lazović, čija imovina u Bijelom Polju je pretresana satima, u “limenku” je, takođe vezanih ruku, priveden oko 18.40 sati. On je kod tužioca odveden nekoliko minuta nakon 19 sati, a nepuna tri sata sata kasnije određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Advokat Piperović, rekao je da Lazović nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, ali da je u potpunosti negirao krivicu.

Tvrdi i da je u tom predmetu “mnogo toga tu čudno”.

“Očekivao sam, poslije ovoliko galame, da će to biti nešto krupno, mnogo dokazivo, egzaktno, mnogo lica, mnogo svega… Sad je to napravljeno u jednu priču na način koji, po meni, ne može da istrpi elementarni krivično-pravni osvrt”, rekao je Piperović.

Lazovićev drugi branilac, advokat Stefan Jovanović, ocijenio je da “politika sad nastoji da direktno utiče i prikuplja političke poene pred možda neke nadolazeće političke krize” i pohvalio je jučerašnju reakciju VDT Milorada Markovića.

Katnićevo saslušanje nije završeno do zaključenja ovog broja “Vijesti”.

MANS Miloviću i Koprivici: Imamo li sad dovoljno razloga za veting

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pitala je juče na mreži “Iks” potpredsjednika Vlade Moma Koprivicu i ministra pravde Andreja Milovića da li nakon novih hapšenja postoji dovoljno razloga za uvođenje vetinga, odnosno postupka provjere imovine sudija i tužilaca, njihovih eventualnih veza s kriminalom, te njihovih profesionalnih kompetencija.

“Imamo li sada dovoljno razloga za veting: za saradnju sa organizovanim kriminalom optuženi su bivši GST (glavni specijalni tužilac), bivša predsjednica Vrhovnog suda, dva bivša direktora policije i dva pomoćnika direktora, od kojih je jedan bio i visoki funkcioner ANB-a?”, pitali su.

Pustili Belivuka i Miljkovića da se podruže sa Zvicerom

Belivuku i Miljkoviću mjera zabrane ulaska u Crnu Goru ukinuta je 28. decembra 2020. godine, pred sam kraj mandata tadašnjeg menadžmenta Uprave policije, u kom su na najznačajnijim funkcijama bili Lazović i pomoćnik Enis Baković.

Lazović i Veljovićevi pomoćnici smijenjeni su 1. marta 2021, a u jesen te godine Lazović je saslušavan u istrazi skidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću.

U ljeto 2022. po nalogu SDT-a u saradnji sa EUROPOL-om, uhapšen je njegov sin Petar, protiv kojeg je do sada podignuto nekoliko optužnica i otvoreno više istraga zbog saradnje sa kavačkim klanom.

Juče uhapšeni Katnić tvrdio je da je Petar Lazović bio na “tajnom zadatku”, te da je prikupljao podatke protiv klana…

Pred kraj 2022. uhapšen je i Katnićev najbliži saradnik, specijalni tužilac Saša Čađenović zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u predmetu Petra Lazovića i njegovih veza sa Zvicerovim klanom.

„Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”, poručio je Lazović 28. januara 2021. godine.

 

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.