SDP: Smanjite PDV na struju na sedam odsto

SDP: Smanjite PDV na struju na sedam odsto

Socijaldemokratska partija (SDP) ponovo će Skupštini predložiti izmjene Zakona kojim bi se PDV na struju smanjio sa sadašnjih 21 na sedam odsto, kako struja u Crnoj Gori ne bi bila najskuplja u Evropi u odnosu na životni standard, najavio je “Vijestima” član Predsjedništva te stranke Mirko Stanić.

Smanjenje PDV-a za građane i privredu bi anuliralo negativne efekte povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije i poskupljenje struje za šest odsto za većinu potrošača kroz uvođenje novih tarifnih paketa. SDP je u martu predložio ove izmjene Zakona o PDV-a zajedno sa inicijativom za povećanje minimalne zarade i ukidanjem kriznih poreza, ali je skupštinska većina odbila i da ih uvrsti u dnevni red.

“Smanjenjem PDV-a bi, po uzoru na Hrvatsku koja je od 1. januara 2017. godine smanjila stopu PDV-a na električnu energiju sa 25 na 13 odsto, pomogli građanima čiji je standard značajno ugrožen zbog visokih računa, koji po podacima EUROSTATA, iznose više nego u Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj i drugim razvijenim državama ukoliko se uzme u obzir paritet kupovne moći. Nažalost, vladajuće partije odbijaju da stave ovaj zakonski predlog na raspravu već duže od pola godine”, kazao je Stanić.

Uštede smanjenjem PDV-a mogu biti značajne za građane. Na primjer, ako je nekom osnovni račun za struju 60 evra, on plati još 12,6 evra PDV-a po stopi od 21 odsto. Ukoliko bi stopa bila sedam odsto porez bi iznosio 4,2 eura, odnosno uštedio bi 8,4 evra. Za 12 mjeseci tom domaćinstvu ostalo bi sto eura, što je vrijednost struje za mjesec i po ili koliko koštaju udžbenici za dva osnovca. Ako je osnovni račun domaćinstva 100 evra, na smanjenju PDV-a mjesečno bi uštedjeli 14 eura ili 168 evra godišnje.

Za firmu koja mjesečno troši hiljadu eura za struju mjesečna ušteda bi bila 140 evra, a godišnja 1.680 evra, što je više nego tri prosječne zarade. Time bi mnoge firme bile konkuretnije i mogle bi da smanje cijene svojih proizvoda i usluga.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *