SDP predložio amandmane: Građani da znaju da ih motri VOA

0

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je da građani ne mogu biti pod tajnim nadzorom vojne obavještajne agencije, bez njihove saglasnosti.

Poslanici SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović podnijeli su amandmane na Zakon o odbrani, kojima predlažui da se precizira da Obavještajno-bezbjednosni direktorat pri Ministarstvu odbrane, do traženih podataka o njima može doći jedino uz saglasnost.

O tri amandmana SDP-a, danas će se izjasniti Odbor za za bezbjednost i odbranu.
Izmjenama Zakona o kome je Skupština završila raspravu i naknadno će glasati, je, između ostalog planirano osnivanje Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane (MO), čiji službenici mogu tajno prikupljati podatke „primjenom posebnih sredstava i metoda” o zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci i sa njima povezanim osobama.
SDP predlaže da se izmijeni član koji to predviđa, jer smatraju da se do podataka na koje se odnosi odredba može doći jedino uz saglasnost građanina.

Poslanici predlažu i da se zakonski precizira da je Savjet za odbranu i bezbjednost Ustavom nadležno tijelo koje donosi odluke o komandovanju vojskom. Smatraju da se nakon odredbe koja propisuje da predsjednik države na predlog ministra “donosi odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica Sjevernoatlantskog saveza u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore” doda stav. On bi glasio da će odluka predsjednika biti predmet potvrđivana na prvoj narednoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost koja će se održati najkasnije u roku od mjesec dana.

Krivokapić je tokom plenarne rasprave rekao da vojskom ne komanduje predsjednik, već Savjet za odbranu i bezbjednost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.