SDP predlaže uvećanje zarada u zdravstvu i policiji

0

Socijaldemokratska partija (SDP) je danas u skupštinsku proceduru predala Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru i Predlog zakona o utvrđivanju šeme državnih garancija kao mjera podrške privredi.

Tim zakonskim tekstovima se, kako je saopšteno iz SDP-a, predviđa povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu i policiji i omogućava davanje državnih garancija za bankarske kredite privredi, kako bi biznis sektor u Crnoj Gori mnogo lakše i uz veoma povoljne uslove došao do potrebnih finansijskih sredstava.

Predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković je, obrazlažući Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, navela da SDP već duže vremena ukazuje na neprimjereno niske zarade u zdravstvenom sektoru, činjenicu da su naši ljekari i medicinske sestre najmanje plaćeni u regionu, i zato predlaže njihovo uvećanje.

„Neprimjereno niske zarade osim lošeg kvaliteta njihovog života, za posljedicu ima odlazak ljekara iz javnog zdravstva i pad kvaliteta zdravstvene zaštite koji dobijaju pacijenti. Godinama ukazujemo da je budžet Fonda za zdravstveno osiguranje uvećan za 100 miliona eura, a nijesu uvećane zarade niti nivo usluga pacijentima. Zato mislimo da će danas malo biti onih koji će moći dići ruku protiv ovakve mjere. Predložili smo uvećanje zarada od 15% za sve zdravstvene radnike. To smatramo minimumom uvećenja, koje su oni odavno zaslužili, a sa druge strane odgovornim prema javnim finansijama, jer bi zasluživali mnogo više. Dakle predlažemo minimalno uvećanje, sa jedinim ciljem da se ovaj zakon usvoji“, navela je predsjednica SDP.

Ona je saopštila da istim Predlogom zakona SDP traži povećanje zarada policijskih službenika, uvećavanjem koeficijenata za 10 odsto.

„Podsjetiću da gotovo 3.000 od ukupno 4.500 policijskih službenika ima zaradu manju od 400 eura, što uvećanje, imajući u vidu rizik i težinu posla kojim se bave, činjenicu da im je zabranjeno baviti se drugim poslovima, čini minimumom od onoga što oni zaslužuju“, navela je Vuksanović Stanković.

Zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević je, govoreći o Predlogu zakona o utvrđivanju šeme državnih garancija kao mjera podrške privredi, naveo da se radi o modelu koji će mnogim privrednim subjektima omogućiti da lakše dođu do neophodnih sredstava za finansiranje likvidnosti i novih projekata što je sada, u uslovima krize, za njih potpuni prioritet.

“Vjerujemo da je ovo veoma efikasan model podrške države mikro, malim i srednjim preduzećima u kojima je zaposleno preko 70% ljudi koji imaju posao u Crnoj Gori”, naveo je Konjević.

On je naglasio da bi poslovne banke shodno garantnoj šemi bile obavezne da obezbijede kreditne linije u iznosu od 200 miliona eura, a ovi krediti bi se odobravali mikro, malim i srednjim preduzećima po posebnim kriterijumima, uz minimalna sredstva obezbjeđenja, kamatnu stopu do tri odsto, grejs period od 12 mjeseci i ročnost do pet godina.

Konjević je podsjetio da su slične garantne šeme već usvojene u mnogim zemljama EU i nekim zemljama regiona donošenjem posebnih zakona ili uredbi sa zakonskom snagom.

“Podsjećamo javnost da je država, u ne tako dalekoj prošlosti ,garantovala za stotine miliona eura kredita raznim investitorima, a da su ti krediti na kraju pali na teret države i naših građana. SDP smatra da je vrijeme da država, kroz mehanizam državnih garancija, u trajućoj krizi, možemo podržati naš domaći zdravi i legalni biznis, za koji smo uvjereni da će biti u stanju da iz poslovanja ta sredstva vrati i time ne optereti budžet i građane ove države, zaključio je Konjević.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.