SDP poziva na politički dijalog i formiranje tehničke vlade

0

Socijaldemokratska partija pozvala je sve relevantne predstavnike vlasti i opozicije na sveobuhvatan politički dijalog, imajući u vidu, kako kažu, stepen nepovjerenja u izborni proces. Kako poručuju, tehnička vlada je, kao pravna i politička garancija, neophodan elemenat za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta u Crnoj Gori.

SDP, kako kažu za CdM, iskazuje spremnost da na temu stvaranja demokratskog izbornog ambijenta blisko sarađuje sa svim opozicionim subjektima, dok je programsko-politička saradnja u perspektivi moguća samo sa političkim subjektima koji dijele naše bazične prepoznatljive političke i vrjednosne principe.

“Pozivamo najviše predstavnike vlasti, kao jedine odgovorne za postojeće stanje urušavanja osnovnih principa fer izbornog procesa, da najozbiljnije razumiju opravdano nezadovoljstvo demokratske javnosti i da konačno iskažu političku volju za sveobuhvatnim političkim dijalogom sa opozicionim i drugim demokratskim akterima”, navode u partiji Draginje Vuksanović Stanković.

U ovoj partiji napominju kako sporadično i nejasno iskazivanje takve volje od strane jednog dijela predstavnika vlasti, kroz postavljanje uslova za otpočinjanje političkog dijaloga, nije put u izgradnju minimuma povjerenja i sistemskog i cjelovitog odgovora na nepostojanje uslova za slobodne izbore.

SDP upozorava predstavnike vladajuće koalicije da nedostatak političke volje za sveobuhvatnim i ozbiljnim političkim dijalogom može imati za posljedicu paralizu političkog sistema, imajući u vidu jasan stav kompletne opozicije da pod ovakvim uslovima neće učestvovati na narednim parlamentarnim izborima.

Takođe, SDP poziva opozicione i ostale relevantne demokratske subjekte da, kao važni društveni akteri, preuzmu svoj dio odgovornosti za prevazilaženje postojećeg stanja i da procesu sveoubuhvatnog dijaloga doprinesu racionalnim i realnim političkim pristupom i ponašanjem.

“Političko djelovanje, čiji je primarni cilj unutaropoziciono nadmetanje bez ikakve realne i ozbiljne političke akcije i inicijative, kojom bi se izršio pritisak na vlast, garantuje održavanje statusa quo, čime se dodatno gubi na vremenu koje je neophodno za stvaranje uslova za slobodne izbore”, navode u SDP-u.

U ovoj partiji upozoravaju da odsustvo konkretne političke akcije prijeti i da kod evropskih i međunarodnih partnera stvori nepovoljan utisak o opozicionim dometima i ozbiljnosti opozicije da se i, na međunarodnoj sceni, legitimiše kao akter koji u datom ukupnom kontekstu ima realnu viziju uspostavljanja poželjnog demokratskog izbornog ambijenta.

U SDP-u dalje naglašavaju da poziv na sveobuhvatan politički dijalog, imajući u vidu stepen nepovjerenja u izborni proces, mora poći od pretpostavke da je tehnička vlada, kao pravna i politička garancija, neophodan elemenat za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta.

“Sveobuhvatan politički dijalog mora biti utemeljen na najvišem političkom nivou predstavnika vlasti i opozicije, sa konkretnim temama koje podrazumijevaju razgovor o pravno- političkim garancijama i potpunoj reformi izbornog i drugog zakonodavstva. Podsjećamo da je taj model korišćen u pripremi parlamentarnog dijaloga krajem 2015. i početkom 2016. godine”, navode oni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.