SDP pisao Markoviću: Formirati garantni fond za podršku malom i srednjem biznisu

0

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) uputio je pismo predsjedniku Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću u kome je predložio da Vlada u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore (CBCG) i poslovnim bankama predloži Skupštini usvajanje Zakona o garantnoj šemi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, u cilju ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Poslovne banke bi shodno garantnoj šemi bile obavezne da obezbijede kreditne linije u iznosu od 200 miliona eura, a ovi krediti bi se odobravali mikro, malim i srednjim preduzećima po posebnim kriterijumima, uz minimalna sredstva obezbjedjenja, grejs period i ročnost do četiri godine..

“Vjerujemo da je ovo veoma efikasan model podrške države našim poslodavcima koji ne podrazumijeva direktna izdvajanja i subvencije, već značajno olakšavanje pristupa neophodnim kreditnim sredstvima za crnogorsku privredu, kroz mehanizam državnih garancija.Kriterijumi, uslovi i način dodjeljivanja kredita definisao bi se posebnim zakonom, a namjena kredita bila bi finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava. Smatramo da maksimalan iznos kredita ne bi trebalo da prelazi iznos od milion eura po korisniku i bio bi ograničen iznosom dijela prihoda (npr. jedne četvrtine prihoda) korisnika kredita prema finansijskim izvještajima iz 2019 godine” navodi se u pismu koje je u ime Kluba poslanika uputio poslanik SDP, Raško Konjević.

Stav SDP je da se zakonom definiše i ko nema pravo na tu vrstu kredita, a svakako da to ne bi mogle da budu kompanije koje imaju neizmirene poreske obaveze, firme nad kojima se sprovodi stečajni postupak ..

“Zakonom bi se definisalo pitanje sredstava obezbjeđenja, za koja smatramo da moraju da budu najjednostavnija moguća, kao i maksimalni iznos državne garancije za odredjene kredite u zavisnosti od visine i vrste kredita. Kamatne stope za ove kreditne linije ne bi trebalo da budu veće od tri odsto.Ovo su neki od bitnih elemenata dok bi se svi ostali uslovi jednog ovakvog aranžmana državnih garancija za kredite privredi definisali posebnim zakonom, kako bi cijela garantna šema bila maksimalno transparentna”, naveo je Konjević.

SDP podsjeća premijera u pismu da su slične garantne šeme već usvojene u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji donošenjem zakona ili na drugi način shodno pravnom sistemu tih zemalja.

“Obavještavamo Vas da je iznos garantnih sredstava u Srbiji dvijemilijarde eura (pet odsto BDP), dok je u Sloveniji 2,8 milijarde eura (šest odsto BDP), Češkoj 16 odsto DDP. Poljska Vlada je propisala da će garantovati od 90 odsto do 100 odsto sredstava zavisno od visine iznosa kredita, Francuska ima garantovani iznos od 70-90 odsto kredita. Smatramo da je za Crnu Goru više nego primjeren iznos od 200 miliona eura, što čini oko četiri odsto BDP- a Crne Gore, dakle, radi se o procentu koji je manji od Srbije, a posebno od Slovenije.Ovaj način definisanja garantne šeme omogućio bi crnogorskoj privredi pristup jeftinim kreditima uz grejs period i pristojan rok otplate, što bi svakako pozitivno uticalo da se prebrodi kriza koja će tek pokazati negativne efekte tokom i nakon turističke sezone” naveo je Konjević u pismu.

SDP smatra da u trajućoj krizi moramo se podržati domaći, zdravi i legalni, biznis, te da su uvjereni da će on biti u stanju da iz poslovanja ta sredstva vrati i time ne optereti budžet i građane.

“Ako Vlada smatra da ne treba predložiti jedan ovakav zakon, SDP će najdalje za 15 dana, a za narednu sjednicu Skupštine, predložiti zakonski tekst i zatražiti da se o njemu raspravlja” kazao je Konjević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.