SD: Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti korespondira realnosti građanske Crne Gore

SD: Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti korespondira realnosti građanske Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) će glasati za Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji predstavlja važan iskorak u adekvatnom regulisanju ove oblasti, saopštio je potpredsjednik te stranke Mićo Orlandić.

“Vjerujemo da predloženi tekst korespondira realnosti građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore, poštujući jednaka prava i obaveze svih onih koji žive u njoj. Uvjereni smo da je predloženo rješenje u skladu sa najvišim standardima savremene pravne prakse u pogledu pune slobode vjeroispovijesti i jednakog položaja vjernika svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, saopštio je Orlandić.

Njihov stav, dodaje Orlandić, potvrdila je i Venecijanska komisija koja je konstatovala da “predloženi tekst zakona „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva”.

Orlandić je istakao da su inoviranim predlogom Zakonom u potpunosti prihvaćene prekoporuke te komisije iz juna ove godine u cilju unaprjeđenja i preciziranja određenih zakonskih odredbi.

“Budući da kulturna baština koju su stvarali naši preci mora ostati u nasljeđu svih građana Crne Gore, te poštujući njihovo istorijsko i pravno nasljeđe sadržano i u Bogišićevom zakoniku, pozdravljamo zakonske norme koje na transparentan način uređuju pitanja državne imovine”, zaključuje se u saopštenju potpredsjednika SD-a Mića Orlandića.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *