Šćepanoviću produžen mandat na čelu Sektora za borbu protiv kriminala

0

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije Lazaru Šćepanoviću produžen je novi polugodišnji mandat na čelu Sektora za borbu protiv kriminala.

Novo rješenje o određivanju Šćepanovića za vršioca dužnosti pomoćnika direktora UP na period od najduže šest mjeseci potpisao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Više izvora “Vijesti” navelo je da je prije odluke o produženju v. d. mandata Šćepanoviću, aktuelni vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović imao je namjeru da ministru dostavi predlog sa novim imenima, koje je navodno planirao u novoj kadrovskoj postavci za sva četiri pomoćnika mjesta.

Navodno, Radović je planirao da predloži nove ljude za svoje pomoćnike kako u Sektoru koji pokriva Šćepanović tako i u Sektoru policije posebne namjere, Sektoru policije opšte nadležnosti i Sektoru granične policije kojima u v. d. statusu rukovode Miloš Rakonjac, Dragan Gorović i Milutin Vasiljević.

Taj plan nije prošao, jer se sa tim nije saglasio ministar Šaranović, koji prema Zakon

“Vijestima” je nezvanično rečeno da se, nakon što ministar nije želio da se u v. d. mandatu mijenjaju pomoćnici policije, i Radović saglasio da Lazar Šćepanović nastavi da u v. d. statusu i dalje rukovodi najvažnijim sektorom u sistemu javne službe.

Šćepanović je prvi mandat na čelu Sektora za borbu protiv kriminala dobio 28. novembra 2023. na predlog ministra Šaranovića, gdje je zamijenio šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, koji je sa te pozicije punih osam mjeseci bio i koordinator Sektora za borbu protiv kriminala.

Pomoćnik direktora je za rad odgovoran direktoru UP.

Šćepanović trenutno rukovodi Sektorom u kojem rade 503 policijska službenika što je polovina od predviđenog broja, koliko bi po Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u UP, trebalo da ih bude.

I pored toga, Sektor za borbu protiv kriminala, kako je to ove sedmice saopštio Šćepanović na gostovanju u jednoj TV emisiji, “postigao je mjerljive rezultate” te da je pokazao adekvatan odgovor na bezbjednosne izazove…

Polugodišnja statistika tog Sektora pokazuje da je registrovano čak 159 krivičnih djela protiv života i tijela, te da su sva rasvijetljena.

U okviru ekonomskog kriminaliteta za pola godine su procesuirane 382 krivične prijave, kojim je, pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od čak 176 miliona evra.

u o unutrašnjim poslovima postavlja pomoćnike direktora na predlog direktora UP, jer nije želio da Radović koji ima v. d. mandat na čelu policije u ovom trenutku mijenja najbliže saradnike.

Statistika pokazuje da je za pola godine registrovano i rasvijetljeno pet ubistava od čega su tri počinjena tokom sukoba kriminalnih organizacija, a rasvijetljeno je i ubistvo iz 2020. godine.

Za proteklih pola godine procesuirana su 63 pripadnika kriminalnih grupa i njima povezanih lica, a od toga broja trećina članova OKG je bilo sa Cetinja.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i 26 bivših ili sadašnjih službenika UP.

“Procesuiranje pripadnika UP nije imalo negativan uticaj već je ojačalo integritet policijske organizacije”, navodi se u statističkim dokumentima UP. Sektor za borbu protiv kriminala je oduzeo 483 komada oružja, 336 minsko-eksplozivnih sredstava, 32. 000 komada municije, a zbog poslova sa drogom krivične prijave su podnijete protiv 158 osoba.

“Za ta period pronađeno je 761 kilogram marihuane, 21 kilogram kokaina, 6,7 kilograma heroina i nekoliko hiljada tableta sintetičkih droga”, podaci su UP.

U polugodišnjem izvještaju navodi se da je rasvijetljeno 55 mejl dojava zbog serije izazivanja panike i nereda i lažnog prijavljivanja, a identifikovano je i preko 10 osoba zbog zloupotrebe djece putem Interneta i dječje pornografije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.