Šćekić: Problem Fonda za zdravstveno osiguranje traje od 2016.

0

Problem Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), na koji je ukazala Državna revizorska institucija (DRI), sistemski je i povlači se od 2016. godine, izjavio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj FZO za 2021. godinu i na reviziju pravilnosti.

Šćekić je kazao da se radi o izvještaju DRI za unazad šest-sedam godina.

„Ono što je saopšteno je kumulativno, i to je zatečeno stanje na koje sam ja sve vrijeme ukazivao“, rekao je Šćekić, dodajući da je uspio da to malo unaprijedi, prenosi portal RTCG.

On je naveo da se ne može spinovati i skretati pažnja sa onih koji sistem zloupotrebljavaju.

„Ovo što je knjiženo jeste problem koji se povlači od 2016. godine. To je problem koji je sistemski i još se ne može riješiti“, rekao je Šćekić na konferenciji za novinare.

Ministar je kazao da je sistem pogrešno postavljen, a da je finansiranje zdravstvenog sistema značajno ugroženo ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

„Ja sam lično upozoravao i slao dopise i urgencije zdravstvenim ustanovama, kako bi ažurnije dostavljali informacije“, rekao je Šćekić.

On je naveo da je taj problem trajao nekoliko godina.

„Ovo što je DRI donijela potpuno podržavamo, jer smo sve vrijeme upozoravali. O tome se nije pisalo, a sada se piše, jer neki žele da se preko mene i zdravstvenog sistema svete“, rekao je Šćekić.

Kako je kazao, ponosan je na svoj i rad kolege iz Fonda i Ministarstva zdravlja.

„Nastojimo da te probleme koji su godinama pravljeni sada objelodanimo, i to se vidi. Želja nam je da otvorimo sve probleme i da pokažemo u kakvoj situaciji smo našli zdravstveni sistem“, rekao je Šćekić.

On je naveo da želi da DRI nastavi u tom pravcu i da se potpuno razjasne stvari koje su se dešavale u prethodnom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.