Savjeti za sigurnu internet kupovinu povodom „Crnog petka“

0

Svim ljubiteljima kupovine preko interneta, posljednji petak u novembru je poznat kao „Crni petak“ ili Black Friday kada mnogi prodavci nude popuste i specijalne ponude za kupce. Kao i prilikom svake kupovine putem interneta, tako i ovim povodom savjetujemo građane da budu oprezni, saopšteno je iz CIRT.ME.

Prije kupovine istražite internet prodavnice, provjerite recenzije i slično ili kupujte samo sa zvaničnih i provjerenih veb stranica.

Koristite jedinstvene, kompleksne lozinke za svaki nalog na internetu, kao i dvofaktorsku autentifikaciju.

Budite oprezni prilikom otvaranja linkova koje dobijete elektronskom poštom ili preko poruka na društvenim mrežama. Podatke unosite samo na stranicama koje imaju validan sertifikat (imaju simbol zatvorenog katanca).

Koristite posebnu karticu za plaćanja na internetu koja nije povezana sa vašim računom na kojem primate redovne prihode.

Podatke o kartici ne šaljite putem elektronske pošte, kao ni fotografiju prednje i zadnje strane platne kartice.

Ne nasijedate na nerealne ponude i budete oprezni sa ponudama poput „Black Friday Hot Sale”, „80% OFF”, „Discount Sale” i slično.

Preporučujemo da se prilikom kupovine na internetu pridržavate ovih savjeta, a ukoliko smatrate da su vaši podaci zloupotrijebljeni možete prijaviti incident putem elektonske pošte [email protected] ili popunjavanjem formulara na internet stranici CIRT-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.