Savjet za odbranu i bezbjednost: Pravovremenom reakcijom zaštiti stanovništvo od virusa

0

Nadležni organi Crne Gore pravovremeno su reagovali preduzimanjem privremenih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od virusa COVID-19, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Treba nastaviti sa preduzimanjem potrebnih mjera na sprječavanju širenja virusa, uz angažovanje svih raspoloživih kapaciteta. Savjet je pohvalio pravovremenu reakciju državnih organa na zaštiti građana i konstatovao da građani poštuju preporuke nadležnih institucija i tako na najbolji način doprinose ličnoj i kolektivnoj zaštiti”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, razmatrani su i godišnji izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama ili obuci, o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore.

“Savjet je prihvatio izvještaje i konstatovao da su učešćem u međunarodnim vježbama pripadnici Vojske unaprijedili sposobnosti, a da tokom učešća u misijama, operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu ni u jednom trenutku nijesu bili neposredno ugroženi. Pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske su kroz saradnju sa drugim institucijama unaprijedili sposobnosti podrške u kriznim situacijama”, saopšteno je.

Razmotren je predlog i donijeta Odluka o deklarisanju 1. Pješadijskog voda 1. Pješadijske čete 1. Pješadijskog bataljona, veličine do 30 pripadnika, za sprovođenje aktivnosti u sastavu Snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF) do kraja 2022. godine.

“Deklarisana jedinica Vojske Crne Gore angažovaće se u sastavu Snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NRF) po odluci koja će po proceduri biti dostavljena Skupštini na donošenje.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministra odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore”.

U radu Savjeta su učestvovali i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, premijer Duško Marković, a po pozivu i ministar odbrane Predrag Bošković, ministar zdravlja Kenan Hrapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.