Mladen Mikijelj

Savez udruženja penzionera: Nedostaje komunikacija s Vladom, nemoguće uspostaviti dijaloga sa ministarkom Nišić

0

Penzioneri su razočarani posljednjim povećanjem penzija smatrajući ga nedovoljnim da bi se pratila inflacija.

Na današnjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore koji broji 85.600 od ukupno 114.000 penzionera u Crnoj Gori stavljen je fokus na nedostatak komunikacije s Vladom, prije svega nemogućnost uspostavjlanja dijaloga sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić, koja, iako je pozvana na sjednicu, nije došla.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović naglašava potrebu da se glas penzionera čuje na višem nivou, posebno ističući nedostatak predstavnika penzionera u Socijalnom savjetu. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Fonda PIO.

– Povećanje penzija od 2,08 odsto ne daje nadu da se može iole pratiti inflacija. Tražili smo dva puta razgovor sa novom ministricom rada, da iz prve ruke sazna koga predstavlja Savez udruženja penzionera, nažalost za pola godine nije našla vremena da nas primi. Nijesmo u Socijalnom savjetu pa da se naš glas čuje, godinama to tražimo i prirodno je da Savez ima predstavnika u ovom tijelu. Naš predlog je da penzije budu 65 odsto od prosječne zarade u Crnoj Gori, godinama ponavljamo. Trenutno je taj odnos (zaposleni – penzioneri) ispod 50 odsto – rekao je Vešović.

Navodi i da za normalno funkcionisanje Fonda PIO potrebno da je 3,5 zaposlenih na jednog penzionera sada je to 1,28 odsto.

– Smatram da opštinska udruženja treba da inoviraju tripartritne sporazume (Fond PIO- udruženje – dom zdravlja ), koji su bili potpisani 2013. god. i koji su živjeli vrlo kratko. Što se tiče saradnje sa Fondom PIO ona se u poslednje vrijeme znatno promijenila na bolje. Što se tiče saradnje sa opštinskim udruženjima, može se konstatovati da je ona sa većinom korektna. Međutim par udruženja je počelo da vodi svoju politiku ne obazirujući se na stavove Saveza. Nadam se da će se i oni dozvati pameti, jer im je saradnja sa Savezom mnogo korisnija, da ne kažem unosnija – kazao je Vešović.

On je obavijestio da su u martu poslali predloge za reformu penzionog sistema nadležnoj vlasti.

– Ne smatramo da su oni jedino ispravni. Međutim smatramo da mogu poslužiti kao dobra osnova za reform penzionog sistema. Reforma Fonda PIO ne smije biti pod velom tajne. Raditi nešto iza kulisa, ma od koga to bilo, opravdano bi navodili sumnju u laičku i stručnu javnost da se nešto sa tom penzionerskom institucijom želi uraditi, mimo volje onih koji je koriste. Potrebno je sve sumnje i dileme u startu ukloniti, uključujući rad na toj reformi. Takođe najava smanjenja doprinosa i to mogućnost isplate bruto plate zaposlenima nije dobra za korisnike penzija – poručio je Vešović, koji pozdravlja odluku da srazmjerne penzije od iduće godine budu na nivou minimalnih.

Kao problem navodi stambenu izgradnju koju je Fond PIO stopirao.

– Najavljeno je ranije na sjednici Upravnog odbora da će ubuduće te stanove raditi Fond PIO. U 2021 i 2022 godini nije iskorišćeno 1.480.000, za stambenu izgradnju u 2023 god. ta sredstva nijesu ni planirana. Imali smo zahtjeve Podgorice sa gotovim projektom i obezbeđenom lokacijom ali na žalost nije bilo sredstava – objašnjava Vešović.

Kako dodaje, urađen je povraćaj 100.000 evra namijenjenih za stambenu izgradnju penzionerima Mojkovca.

– Upravni odbor nije donio takvu odluku, a korišćen je pečat Fonda PIO. Udruženje penzionera Mojkovac je tražilo objašnjenje oko povraćaja ovih sredstava, nažalost nikad nijesu dobili odgovor na ovaj zahtjev. Inače opštinsko udruženje Danilovgrad duguje izvođaču radova 50.000 za već useljenu zgradu – Bijelom Polju nedostaje 202 hiljade evra da bi završio već započetu gradnju – istakao je Vešović, dodajući da je Vlast je ispunila obećanje zadato projektom Evropa sad 2 kada su u pitanju najniže penzije i one su sada 450 evra:

– Upravni odbor Saveza je pozdravio takvu odluku Vlade oko povećanja najnižih penzija ali je napravljena diskriminacija u odnosu na ostale penzionere kojih ima oko 50.000 penzionera. Došlo je do anomalija da penzioner sa 15 godina staža ima veću penziju od onog koji ima 40 godina – rekao je Vešović.

On podsjeća da je u prošloj godini isporučeno 7,083 komada jagnjećeg mesa uz participaciju ulogom od 1,20 evra i iznos od 191.826. što će ukupno iznositi 1.342.783 na osam bezkamatnih rata.

– Drugi dio zimnice isporučeno: 5183 paketa i svežeg mesa. 201.244 kilograma u iznosu ukupno drugi dio zimnice 1.670.000. Ukupna vrijednost podijeljene robe (jagnjadi, paketi i svježe meso) iznosi 3.012.783 evra – naveo je Vešović.

Po odluci Upravnog odbora Fonda PIO sredstva dobijena kao humanitarna pomoć ne dijele se po ranije zajedničkim kriterijumima Fonda PIO i Saveza, a koji su ranije utvrđivani.

– Jedini kriterijum je sada visina penzije što i dalje smatram da nije u redu. Nama je preostalo da dijelimo humanitarnu pomoć od sredstava koja se izdvajaju iz članarine t.j. od onih 35 odsto – kazao je Vešović koji podsjeća da je to na nivou 26 opštinskih udruženja oko 215.000 evra ili za nekih 7.500 penzionera po ranije predviđenoj kvoti od 30 do 50 evra – kazao je Vešović.

Potpredsjednica Saveza penzionera Jelena Međedović se osvrnula na najavljene reforme i mogućnost ukidanja obaveznog doprinosa.

– Ako se to desi nećemo dobijati penzije iz budžeta nego iz zajma. U reformi penzionog sistem mora da učestvuju penzioneri. O socijalnom kartonu se priča 15 godina, a moraju biti i socijalne penzije. Međutim, ovo je društvo socijalne nepravde. Nijesmo članovi Socijalnog savjeta, najviše saznajemo iz medija, danas jedno sjutra drugo. O penzionerima niko ne vodi računa, mi smo teret društva, a mogli bi biti resurs – poručila je Međedović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.