Satelitski snimci pokazali: Nestao najveći glečer na svijetu

0

Donedavno najveći glečer na svijetu A68, više nema taj status.

Pokrivao je oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih djelova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vrijedi pratiti.

A68 se odvojio od ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema sjeveru i da ubrzava usled jakih struja i vjetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Džordžiji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gdje se istopi većina lednika, prenio je Tanjug, pozivajući se na svetske medije.

„Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet djelova, a onda su se ti djelovi dodatno razbili u još manje“, rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao zvijezda na društvenim mrežama, jer su ljudi iz cijelog svijeta kačili satelitske snimke lednika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.