Mladen Mikijelj

Šaranović – Ribeiro: MUP nastavlja snažnu podršku radu komisije za praćenje istraga napada na novinare

0

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija (RfoM) Terezom Ribeiro.

Konstatujući da Crna Gora ima odličnu saradnju sa svim institucijama OEBS-a, ministar je istakao uvjerenje da će se partnerstvo u narednom periodu učvrstiti i otvoriti prostor za još konstruktivniju saradnju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je posvećeno borbi protiv napada na novinare i njihovu imovinu. U kontinuitetu jačamo institucionalne kapacitete kako bi se se na adekvatan način izborili sa svim oblicima prijetnji i napada na poslenike javne riječi, čime doprinosimo daljoj demokratizaciji našeg društva”, poručio je Šaranović.

Istakao je da je za uspješno rješavanje izazova na planu zaštite novinara neophodna kvalitetna međuinstitucionalna povezanost. U tom kontekstu, značajne su koordinisane aktivnosti tužilačke i policijske organizacije, ali i postojanje međuresornih tijela kakvo je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Šaranović je naglasio da su skoro svi slučajevi napada na novinare iz prošle godine uspješno zatvoreni, što je prepoznato i u godišnjem Indeksu slobode medija za 2023. u kojem je Crna Gora sa 63. dospjela na 39. mjesto.

Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu neophodno uložiti dodatne napore u pravcu rješavanja izazova u onlajn sferi, sa fokusom na dezinformacije i govor mržnje u javnom prostoru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.