Šaranović na samitu šefova policija UN: Crna Gora posvećena zajedničkim naporima u očuvanju mira i sigurnosti

0

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović koji učestvuje na četvrtom Samitu šefova policija država članica Ujedinjenih Nacija (UNCOPS) u Njujorku, obratio se u okviru sesije “Jačanje mirovnih operacija i sprovođenje mira”.

“Crna Gora je čvrsto posvećena i odlučna da aktivno i konstruktivno doprinosi i podržava zajedničke napore u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti. Crna Gora doprinosi mirovnim misijama UN-a, što se ogleda u učešću policijskih snaga u misiji na Kipru kao i Vojske Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari. Potpuno smo posvećeni unapređenju agende „Žene, mir i sigurnost“ i osiguravanju rodne ravnopravnosti i aktivnijeg učešća žena u mirovnim procesima”, poručio je ministar Šaranović.

On je kazao da se svijet danas suočava sa sukobima i krizama neviđenim od osnivanja UN-a.

“U godinama i mjesecima iza nas, svjedoci smo sve većeg broja civilnih žrtava i pogoršanja trenda kada je u pitanju zaštita civila. Namjerno ciljanje, neselektivni napadi uključujući seksualno i rodno zasnovano nasilje samo su neki od primjera. S obzirom na to da ovi trendovi postaju sve češći, jasno je da je krajnje vrijeme da promijenimo postojeći globalni pristup, jer ima mnogo toga što treba uraditi. Moramo preći sa retorike na akciju, intenzivirajući naše napore u jačanju mirovnih misija kao jedne od osnovnih funkcija UN-a”, saopštio je Šaranović.

Dodao je da će Crna Gora nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju za mirovne operacije Ujedinjenih nacija i istakao da je država posvećena poštovanju principa rodne ravnopravnosti prilikom raspoređivanja oficira, na način da od 2015. godine crnogorski kontingent na Kipru uključuje policajke koje su postigle značajne rezultate.

“Želio bih naglasiti važnu ulogu žena u izgradnji mira i snažnu povezanost između uključenosti žena u prevenciju, rješavanje i obnovu od sukoba, kao i potrebu za povećanjem uloge žena u procesima donošenja odluka u vezi sa sprječavanjem sukoba i izgradnjom mira. U tom kontekstu, cijeneći naše zajedničke standarde rodne ravnopravnosti, Crna Gora svesrdno pozdravlja i podržava pokretanje Dobrovoljnog sporazuma o unapređenju rodne ravnopravnosti unutar Policije Ujedinjenih nacija”, rekao je Šaranović.

On je pozvao sve članice Ujedinjenih nacija da nastave sa promocijom i podrškom mirnom rješavanju sukoba.

“U pozadini tekućih svjetskih kriza, moramo se podsjetiti da očuvanje mira mora biti naš najviši prioritet. Kada se dešavaju napadi i patnje civila, posebno žena i djece, ljudi širom svijeta gledaju prema UN tražeći utjehu i zaštitu. I mi moramo biti tu da odgovorimo. Nemam sumnje da ćemo nastaviti jačati ulogu mirovnih operacija uprkos tome što su suočene sa složenijim izazovima nego ikad prije. Na ovaj način, ojačaćemo partnerstva među zemljama, dok ćemo istovremeno unaprijediti mir i stvoriti jaču međunarodnu povezanost, s ojačanim i revitalizovanim Ujedinjenim nacijama, adekvatno opremljenim za efikasno rješavanje trenutnih i budućih izazova mira i sigurnosti”, zaključio je Šaranović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.