Šaranović: Centralna banka obmanjivanje javnosti podigla na viši nivo

0

Izbjegavanjem pokazivanja odgovornosti u trenutku u kojem alarmantno veliki broj građana nema sredstava za osnovne životne namirnice, Centralna banka Crne Gore je svoju sposobnost obmanjivanja javnosti i zamjene teza podigla na viši nivo, tvrdi poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović.

“Krovna finansijska instituacija u našoj zemlji nije pokazala solidarnost prema građanima, već je prećutala da će kreditno zaduženi građani koji će biti korisnici Vladinog “moratorijuma” imati dodatne troškove po osnovu korišćenja istog. Nakon toga je bezuspješno izbjegla jedinu logičnu reakciju na naše insistiranje da ugrožene građane zaštiti od dodatnih nameta, ali i neosnovano odgovornost prebacila na druge”, tvdi Šaranović.

On je podsjetio da su Demokrate “otkrile da će korisnici Vladinog “moratorijuma” na otplatu kredita u trajanju od 90 dana imati dodatne troškove u vidu interkalarne kamate uprkos drugačijim tvrdnjama guvernera CBCG, Radoja Žugića”.

“Nakon toga smo od Centralne banke zahtijevali da, kad već nije obezbijedila solidaran pristup prema ugroženim građanima i oslobodila ih dodatnih nameta, zatraži od komercijalnih banaka da se odreknu naplate naknada usljed promjene planova otplate kredita””, tvrdi Šaranović.

Šaranović kaže da je CBCG umjesto da reaguje u svojoj nadležnosti, ” odlučila da se umiješa u tuđi posao iznoseći proizvoljnosti pune prostora za dvojaka tumačenja”.

“Na “pojašnjenja” CBCG oglasila se Agencija za nadzor osiguranja kao regulator osiguravajućim društvima. Tom prilikom je ANO kazala da u slučaju promjene plana otplate (korišćenja moratorijuma) korisnici kredita moraju kontaktirati osiguravajuće kuće kako bi se obezbijedio kontinuitet u pokriću. Kako su i sami naveli, u slučaju korišćenja moratorijuma ne dolazi do produženja osiguranja po automatizmu, već će se za svaki mjesec važenja osiguranja morati platiti polisa”, kaže Šaranović.

“Pojašnjenja radi, kada kod kredita kod kojih je polisa osiguranja jedna od mjera obezbjeđenja dođe do promjene plana otplade, sačinjava se aneks ugovora o osiguranju, što znači dodatni trošak korisnicima kredita. Međutim, CB komercijalnim bankama sugeriše da korisnicima kredita ne naplaćuju premiju po inicijalnoj polisi osiguranja, već da taj dio tereta snose same. U tom slučaju, nameće se pitanje – šta se dešava u slučaju da se poslovne banke odluče da, sa aspekta rizika, ne izvrše plaćanje po navedenim polisama, što im je, uostalom, ostavljeno kao druga mogućnost?”. zaključuje Šaranović u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.