Šaranović: Banke da se odreknu naplate dodatnih usluga

0

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović, tvrdi da je koronavirus je u Crnoj Gori za samo nekoliko dana istjerao na površinu sve slabosti sistema u cjelini.

“Da nivo odgovornosti na najvišim državnim adresama nije dosegao potreban stepen, svjedoči i višednevno obmanjivanje javnosti kako potencijalni korisnici Vladinog “moratorijuma” na kredite neće biti izloženi dodatnim troškovima”, tvrdi Šaranović u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Centralna Banka Crne Gore demantovala je njenog guvernera Radoja Žugića, koji je tvrdio da “korisnici kredita kod banaka, mikrokreditnih insitucija i IRF-a neće morati ništa dodatno da plate ukoliko budu koristili Vladinu mjeru odlaganja izmirivanja obaveza po osnovu kredita na period od 90 dana”.

“Nakon višednevnog pritiska, upravo je institucija na čijem je čelu demantovala Žugića i potvrdila ono na šta smo danima ukazivali – korisnici “moratorijuma” na kredite će za ovaj period od 90 dana platiti i interkalarnu kamatu koja će biti obračunata i raspoređena na ostatak duga”, tvrdi Šaranović u saopštenju.

On dodaje da “interkalarna kamata koja će uvećati mjesečne rate, vrlo vjerovatno, neće biti jedini namet koji će korisnici Vladinog “moratorijuma” platiti”.

“Iskustvo sakrivanja nepopularnih informacija i obmanjivanje javnosti od strane nadležnih, ali i odgovoran odnos prema građanima na prvom mjestu, obavezali su nas da ovo pitanje dodatno istražimo”, kaže se u saopštenju poslanika Demokrata.

“Prema ustaljenoj bankarskoj praksi, banke zadržavaju pravo naplate svake dodatne usluge klijentu. Ova činjenica je posebno bitna u kontekstu promjene plana otplate kredita, što Vladin “moratorijum” predviđa. Svaku promjenu anuitetnog plana otplate, osim umanjenja glavnice, banke naplaćuju po unaprijed definisanoj tarifi. Korisniku kredita se ovakva usluga od strane banke naplaćuje i ona se kreće oko 2% zatečenog iznosa glavnice”, tvrdi Šaranović.

On je naglasio da je “sistem Crne Gore stabilan, naročito ako se u obzir uzme likvidnost banaka, sa posebnim akcentom na kreditni plasman i visinu depozita”.

“Očekujemo od Vlade Crne Gore i Centralne banke da ovo pitanje tretiraju u skladu sa datim okolnostima, a posebno u interesu velikog broja građana čiji su kućni budžeti ozbiljno ugroženi za svega nekoliko dana. U skladu sa prethodno navedenim, zahtijevamo od njih da, kad će već korisnici “moratorijuma” plaćati dodatne kamate, traže od svih banaka da pokažu solidarnost i unaprijed se odreknu dijela profita i naplate dodatnih usluga po osnovu promjena planova otplate kredita”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.