SANU: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju na Balkanu!

0

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) smatra da upravo usvojena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne doprinosi rješavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja – pomirenju na Balkanu.

U saopštenju Izvršnog odbora SANU, nakon višednevnog ćutanja ove institucije i posle glasanja u GS Ujedinjenih nacija, naglašava se „zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu“.

SANU je izrazila zabrinutost i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podjela do kojih nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative mogu da dovedu, dodaje se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

„SANU odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva, bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid“, ističe se u saopštenju.

Akademija svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom dijelu svijeta ostvari trajni mir i održi svima prijeko potrebna politička i ekonomska stabilnost.

„Mi, narodi regiona, na tome najviše sami treba da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti“ piše u saopštenju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.