Sanders može pobijediti Trampa

0

Demokratski predsjednički rivali Bernija Sandersa upozoravaju da će njegovo imenovanje osigurati ponovni izbor Donalda Trampa, ali sve veći broj birača te stranke smatra da senator ima najviše šanse da pobijedi u novembru.

Sandersova dominacija u kokusima u Nevadi prošle nedjelje, usljed sve veće podrške ljudi različitih starosnih, rasnih i ideoloških grupa, uzbunila je zvaničnike Demokratske stranke koji vjeruju da će stavljanje ovog progresivca na vrh liste naškoditi njenim šansama na izborima, piše Rojters.

Sandersove šanse bile su glavna tema demokratske predsjedničke debate u utorak veče u Južnoj Karolini. Rivali su kazali da bi njegove ambiciozne ideje liberalne politike, poput sistema Zdravstvena zaštita za sve, koji bi zamijenio privatno zdravstveno osiguranje, bile izborna „katastrofa“ i da bi koštale stranku Bijele kuće i kontrole u Kongresu.

Međutim, najnovija anketa Rojters/Ipsos je pokazala da je zamah u trci povećao kredibilitet Sandersa kod demokratskih birača.

Oko 26 odsto demokrata i nezavisnih koji su ispitani u periodu od 17. do 25. februara vjeruje da je Sanders najjači demokrata u direktnom sučeljavanju sa Trampom, u poređenju sa 20 odsto, koji su izabrali milijadera Majkla Blumberga, i 17 odsto koji su imenovali Džoa Bajdena.

To je velika promjena u odnosu na prije mjesec, kada je 27 odsto ispitanih dalo prednost Bajdenu, a samo 17 odsto ocijenilo da Sanders može poraziti Trampa.

Na kokusima u Nevadi, Sanders je osvojio podršku većine latino birača i vodio među većinom demografskih grupa razvrstanih po polu, prihodu i političkom opredjeljenju u Nevadi. Izuzetak su 65-godišnjaci i stariji, kao i crnci, koji daju prednost Bajdenu.

Rojters navodi da se možda i to mijenja i da je ista anketa Rojters/Ipsos pokazala da je prvi put Sanders pretekao Bajdena među crnačkim biračima na nacionalnom nivou.
Predizbori u Južnoj Karolini u subotu biće prvi veliki test podrške koju Sanders uživa među Afroamerikancima, koji čine oko 60 odsto demokratskog izbornog tijela u toj državi.

Tri dana kasnije, 14 država će glasati na Super utorak, kada Sanders može steći veliku prednost ako dobije veliki dio dostupnih delegata.

Sandersu je posao olakšala podjela među umjerenim kandidatima. Bajden, Pit Butidžidž i Ejmi Klobučar, koji smatraju da je Sandersova politika previše radikalna da bi pobijedio u novembru, do sada su makar jednom zabilježili jedno od prva tri mjesta, dok će se Blumbergovo ime prvi put na Super utorak pojaviti na glasačkom listiću.

Sanders tvrdi da će entuzijazam koji pokreće njegovu kampanju dovesti do rekordnog odziva u novembru, posebno među mladim i neredovnim biračima, što će nadoknaditi manjak među neopredijeljenima ili republikancima.

On je tokom debate u utorak rekao da je najveća zabluda o njemu ta da su njegove ideje radikalne.

„One to nisu. U jednom ili drugom obliku, one postoje u svim državama svijeta. Zdravstvena zaštita je ljudsko pravo. Imamo potrebu, moralni imperativ, da se bavimo egzistencijalnom prijetnjom klimatskih promjena. I druge države to rade“, rekao je Sanders.

Agencija AP navodi da je Sandersova snaga uzdrmala mnoge demokrate, koji strahuju da će njegova beskompromisna liberalna ideologija odbiti birače u kolebljivim (swing) državama, posebno među ženama iz predgrađa koje su demokratama bile ključne za preuzimanje Predstavničkog doma 2018. Donatori i drugi iz elite te stranke se nadaju da bi ga neki umjereniji kandidat mogao preteći narednih nedjelja, ali priznaju da je to sve manje vjerovatno ukoliko se ne desi neki značajni zaokret u trci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.