Samsung Galaxy Y Fold4 potpuno mijenja pravila igre

0

Samsung Galaxy Z Fold4 je četvrta verzija Samsungovog telefona koji se otvara u mali tablet. Iako nisam bio preterano oduševljen prethodnim verzijama Samsungovih Fold telefona, postoji neka magija kada je u pitanju Z Fold4 zbog koje se osećam moćnije i produktivnije kada ga koristim.

Možda je to zbog novog 7,6-inčnog AMOLED unutrašnjeg ekrana (6,2 inča kada je zatvoren). Taj isti unutrašnji ekran ima visoku brzinu osvežavanja koja je odlična za gejming, selfi kameru skrivenu iza velikog ekrana za video pozive i podršku za S Pen za pisanje i crtanje.

A ipak, možda je to i zbog novog taskbar-a koji olakšava multitasking ili mogućnost pokretanja više aplikacija uporedo i veoma lakog prevlačenja sadržaja između prozora.

A možda, samo možda je zbog svega toga zajedno.

Samsung preispituje šta znači reč pametni telefon. Desetine malih unapređenja u poređenju sa prethodnim modelom možda na papiru ne zvuče tako fascinantno, ali kada konačno uzmete telefon u ruke, shvatićete o čemu pričam.

Šarka je malo tanja. Telefon je malo lakši. Okviri na ekranu su taman manji. Telefon je malo širi, što ga čini prijatnijim za korišćenje kada je zatvoren.

Šarka Folda je veliki deo onoga što omogućava njegov jedinstveni sklopivi dizajn, a ova na Fold4 mdoelu je redizajnirana. Tanja je od Fold3, ali i čvršća, što čini da otvaranje i zatvaranje ovog uređaja bude izuzetno zadovoljavajuće.

Sve u vezi ovog modela “vrišti” prilagođenost, uključujući i softver. Samsung je multitasking učinio pristupačnim i lakim, kao ni jedan proizvođač do sada.

Brzo, i dugotrajno

Fold4 je super brz i sve radi glatko sa Qualcomm-ovim najnovijim vrhunskim procesorom, Snapdragon 8+ Gen 1, koji je najmoćniji čip dostupan na Androidu.

Dva ekrana koja telefon ima znače da će trajanje baterije zavisiti od upotrebe. Kada se uglavnom koristi samo veliki unutrašnji ekran, baterija od 4400 mAh traje dobrih 35 sati. Uravnoteženija upotreba dva ekrana pružiće vam čak 40 sati, uključujući aktivno korišćenje ekrana do sedam sati. Ovo je zaista dobro i veliki korak napred u odnosu na svog prethodnika.

Fold4 pokreće nova verziju One UI 4.1 zasnovana na Google-ovom Android 12L softveru, koji je posebno dizajniran za tablet uređaje i uređaje sa preklopnim ekranom.

Većina nadogradnji u okviru Android 12L je iza kulisa kako bi aplikacije bolje funkcionisale kada obavljaju više zadataka i menjaju forme. Novi taskbar je odličan, ponaša se kao dok za brzo pristupanje vašim najčešće korišćenim aplikacijama.

Korišćenje više aplikacija na velikom unutrašnjem ekranu je izuzetno moćno i omogućava vam da radite stvari za koje biste obično posegnuli za laptopom, to je jedan od razloga kako Samsung menja pravila igre.

Ukoliko rotirate Fold4 u pejzaž mode, imaćete dual-pane prikaz u nekim aplikacijama, uključujući Gmail, tako da možete da vidite vaše prijemno sanduče sa leve strane, dok čitate mejlove sa desne.

Još jedno unapređenje dolazi u vidu kamera. Fold4 sada ima ukupno pet kamera: novi trostruki sistem na zadnjoj strani, 10MP selfi kameru na prednjoj strani i dodatnu selfi kameru od 4MP skrivenu ispod desnog gornjeg dela unutrašnjeg ekrana.

Zadnje kamere su u suštini iste kao one na S22+ i predstavljaju značajnu nadogradnju u odnosu na Fold3 od prošle godine. Glavna kamera od 50 MP je odlična, snima odlične slike u različitim uslovima osvetljenja sa veoma dobrim performansama pri slabom osvetljenju. Optički zum od 3X je koristan, a ultraširoka kamera je dobra za pejzaže i grupne snimke.

Sve u svemu, ukoliko izuzmemo vrhunske S22 Ultra kamere, ovo su neke od najboljih koje ćete naći na tržištu. Ipak, S22 Ultra je tu još uvek kralj.

Samsungov najsavremeniji sklopivi hibrid telefon-tablet je još interesantniji i moćniji od svog prethodnika. Ovo je sklopivi telefon bez premca i pravog rivala, zadovoljstvo ga je koristiti i držati u rukama.

Softverske nadogradnje su učinile multitasking mnogo lakšim i robusnijim, dok je veliki ekran odličan za gledanje serija ili za gejming. Jaka baterija i super brzi čip su dobrodošli dodaci, kao i značajne nadogradnje kamere, dovodeći Fold u liniju sa Samsungovim vrhunskim telefonima.

Ipak, mana je jednostavna – cena.

Jednog dana bi sklopivi telefon-tablet mogao biti realna perspektiva za masovno tržište, ali za sada je Fold4 još uvek preskup.

Galaxy Z Fold3 je san ljubitelja gadžeta i najuzbudljiviji uređaj trenutno na tržištu, ali za većinu ljudi je ovaj uređaj nedostižan.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.