Saga Rezolucije o genocidu u Jasenovcu: Kako je Crna Gora postala prva država u svijetu koja je Rezolucijom uvažila jasenovačke žrtve

0

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mathauzenu izglasana je juče u Parlamentu Crne Gore. Mnogi glasovi se čuju ovih dana, kako osuđujući, tako i oni koji hvale Rezoluciju kao civilizacijski čin.

Ta Rezolucija Crnoj Gori dolazi nakon što je Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podržala Rezoluciju o Srebrenici, a koju inače nije podržalo preko 100 zemalja svijeta. Ovim činom, makar prema riječima crnogorske vladajuće vrhuške, žele da pokažu da imaju istovjetan pogled na sve zločine iz prošlosti, iako Srebrenica i Jasenovac nisu za porediti.

Najava same Rezolucije uzburkala je mnoge koji očito i danas baštine ideologiju Nezavisne Države Hrvatske. Tako je DPS sa svojim satelitima oštro stao protiv Rezolucije a potpomognut i sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova koji opskurnim izjavama o Rezoluciji o tzv. Božićnom ustanku pokušava da opravda najveće zločine koji su počinjeni na prostorima Balkana u Drugom svjetskom ratu.

Zvanična Hrvatska se oštro usprotivila donošenju ove Rezolucije, što od strane premijera Andreja Plenkovića tako i od strane ministra spoljnih poslova Gorana Grlića Radmana. Kako mediji pišu, postoji opcija da se poslanicima koji su glasali za ovu Rezoluciju zabrani ulaz u Hrvatsku ali i da Hrvatska povuče ambasadora iz Crne Gore.

A šta je rekao Plenković možete pročitati u nastavku.

Komšije ljute zbog državnog uvažavanja žrtava njihovih nacističkih „djedova“

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu pokazuje duboke podjele u crnogorskom društvu, rekao je ranije danas premijer Andrej Plenković, a bivši slučajni ministar spoljnih spolova Crne Gore, nikad prežaljeni suverenista koji plače nad sudbinom Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao kako su oni koji su je donijeli „dio kvislinškog nasljeđa u Crnoj Gori“. Plenković je u izjavi novinarima na marginama Dubrovnik foruma kazao kako je rezolucija koju je Skupština Crne Gore donijela u petak „odraz namjera“ koje nisu ni dobrosusjedske ni partnerske.

Samim ovim izjavama, i hrvatski premijer i ražalovani predsjednik SDP-a su se svrstali u prve redove negatora genocida u Jasenovcu i pokazuju dvostruki aršin, naročito kada je u pitanju Srebrenica. Očito je da su za ovaj dvojac srpske žrtve zanemarljive a srpski narod Crne Gore, Srbije i Republike Srpske bi ipak mogao da se zapita da li je nacistički duh i dalje živ u pojedinim sferama društva, kako crnogorskog, tako i hrvatskog.

Premijer „komšija“ je naglasio da Hrvatska „zadržava pravo reakcije na ovakvu rezoluciju“ koja je „nepotrebna“. „Razvidno je kako je ta tema bila prije svega prouzrokovana činjenicom da je Crna Gora podržala Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, pa se oni koji su izglasali Rezoluciju o Jasenovcu od nje „pokušavaju oprati“.

FOTO: Plenković

 

Rezolucija je pokazala „duboku podjelu u Crnoj Gori“, pokušava da nas nauči „Plenki“, što, kako navodi, dokazuje i činjenica da od ukupno 81 poslanika njih otprilike polovina (DPS sa satelitima prim. aut.) nije bila u parlamentu na glasanju. Plenković naglašava  da su joj se usprotivili i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, kao i bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, prisutan u Dubrovniku.

On je rezoluciju nazvao „ponižavajućom za Crnu Goru, a i za regiju u cjelini“.

Krivokapić je naglasio da su oni koji su usvojili Rezoluciju o Jasenovcu „dio kvislinškog nasljeđa u Crnoj Gori, četničkog pokreta i svega ostalog“. „Oni sad osuđuju svoje bivše saveznike i kvislinge iz Drugog svjetskog rata. Zajedno su bježali, ratovali, bili kvislinzi. To je paradoks“, izjavio je.

Tužni Krivokapić nadalje smatra da je ubacivanje logora Dahau i Mathauzen u Rezoluciju došlo“kao osveta Njemačkoj“ koja je uz Ruandu pokrenula donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u.

FOTO: Ranko Krivokapić

 

On je upozorio da EU i međunarodna zajednica ne smiju podcijeniti „balkanski fašizam“, „nastavak politike devedesetih“ i „ozbiljnost rusko-srpskog svijeta na Balkanu“, projekta koji traje još od predsjednika Borisa Tadića, čiji su savjetnici danas „glavne proruske snage u Srbiji“.

Plenković je ranije, u govoru na Forumu, rekao kako rezolucija „šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore“, a „još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima“.

Premijer Hrvatske je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju „a da se nikad dosad nije bavila tom temom“ te da je ona donesena kao odgovor na Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom „jedne druge države u regiji“.

„Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća“, zaključio je premijer Hrvatske.

Rezoluciju podržao dio PES-a, ZBCG, SNP, DCG…

Skupština Crne Gore usvojila je na Vidovdan Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

U pitanju je dokument „Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen“.

Za usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid nad Srbima u logorima na teritoriji Hrvatske, Njemačke i Austrije glasao je 41 poslanik, dok je jedan bio protiv.

Ostali poslanici nisu bili prisutni u skupštinskoj sali tokom glasanja, što pokazuje njihov necivilizacijski odnos prema srpskim žrtvama.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nisu prihvaćeni na plenarnoj sjednici.

Podsjetimo, Predlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu.

Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

FOTO: Glasanje

 

Knežević: Relativizuju genocid, foke i pingivini na Antarktiku su bolje sačuvane od srpskih žrtava; Mandić: Čast mi je što je Crna Gora prva zemlja koja će se odrediti o genocidu u Jasenovcu

Obrazlažuću predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da je za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna.

Istakao je da mu čast predstavlja da činjenica da će Crna Gora biti prva zemlja koja će se odrediti o zločinu u Jasenovcu.

Kako kaže, privilegija je da baš na Vidovdan Skupština Crne Gore raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu.

“To je poziv na sjećanje. Kada pogledamo unazad vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ovdje danas izlazimo sa predlogom, jer je grijeh zaboraviti na njih, njihovu istinu, pravo da govore i da se čuju i kad njih više nema. Ne zaboraviti, znači sjećati se. Ovaj predlog koji je potpisalo 43 poslanika, nije krenut ni protiv koga već samo proitv ljudskog zla, i da je zlo-zlo, bez obzira ko ga je počinio. Nema pravde za žrtve bez prava na pamćenje”, poručio je Mandić.

On je dodao da budužnost pripada onome ko ne zaboravi na prošlost. Zato potzivam da se svi okupimo oko odbrane dobra u ljudima.

“Milan Knežević i ja ćemo predložiti amndman koji podržava parlamentarna većina. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku poštovanja prema našim precima, ali da se ne odnosi na bilo koju savremenu državu ili narod”, naveo je Mandić i dodao da će on i njegov koalicioni partner Milan Knežević predložiti amandman po kome će se predlog zvati „Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen“.

Kazao je da se rezolucija ne odnosi pojedinačno na bilo koju državu ili narod.

FOTO: Andrija Mandić i Milan Knežević

Lider DNP-a Milan Knežević kazao je juče na sjednici da je Rezolucija o genocidu o Jasenovcu obaveza prema prošlosti koja nas i dan danas proganja.

– Genocid o Jasenovcu se relativizuje, a kvazi istoričari žrtve svake godine smanjuju. Jasenovac se pokušava predstaviti kao zabavno-kulturni kompleks su Srbi, Jevreji i Romi izvodili predsatve Šilera, prevodili Getea, a naša djeca se vrtjela se vrtjela na ringišpilu NDH i Trećeg rajha. Rezolucija je protiv ljudskog zla i vječnog zaborava, što je mnogima bio cilj – tvrdi on.

Knežević je upitao šta su to Srbi uradili Hrvatima iz NDH kada su ih tako sistematski ubijali.

– Genocidirali su nas jer smo ih oslobađali. Onaj čije ime nosim poginuo je oslobašajuću Karlovac od Njemaca i ustaša u Drugom svjetskom ratu. Poginuo kako bi potonci onih koje je oslobađao pisao grafite u Karlovcu “Srbe na vrbe” – naveo je Knežević.

Dodao je da je ova rezolucija protiv svakog zla, i protiv onih Hrvata koji su ubijali Srbe samo zato što su Srbi, pravoslavci i jer su se suprostavili Vermahtu, ali i protiv svakog Srbina koji je u ime srpstva i pravoslavlja počinio zločin ili zapalio džamiju.

– Čak su i foke i pingvini na Antarktiku bolje sačuvane od srpskih žrtava, a Srbi su najstradalniji narod – rekao je Knežević.

A kako je počela sva priča

Sva priča oko Jasenovca započela je nakon što je Borba aprila ove godine posjetila ovaj najveći srpski grad pod zemljom koju je naša redakcija sprovela kako bi približili crnogorskoj javnosti o strahotama koje su ovdje počinjene.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Logor su uništile ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine. Ekipa Borbe je obišla i memorijalni kompleks gdje se mogu vidjeti samo ostaci zloglasnog logora, i kako je sve izgledalo. Pored navedenih humki na fotografijama možete vidjeti i voz kojim su prevoženi zarobljenici.

Oni zarobljenici koji nisu završili u humkama, bacani su u Savu kako bi voda odnijela tijela do srpskih naselja.

  

FOTO: Ostaci zločinačkog kampa

 

Radni logor Jasenovac“, kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje, svih uzrasta, polova, životne dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, kao i za komuniste, partizane, pomagače i simpatizere Srba, Roma i Jevreja.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Pojedini istoričari holokausta navode da je „Jasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica“. U procesu „pročišćenja hrvatske nacije“, srpska djeca su ubijana, zajedno sa odraslima. Tokom četiri godine, između aprila 1941. i maja 1945, 73.316 mališana je ubijeno u NDH. Tokom Drugog svjetskog rata, jedino mjesto u cijeloj Evropi u kome su postojali specijalni logori za djecu bila je Hrvatska.

Samo od decembra 1941. do aprila 1942. Hrvati su ubili 19.544 dječaka i djevojčica srpske nacionalnosti, a njihovi identiteti utvrđivani su kasnije. Ubijani su, prema svjedočenjima, na najstrašnije načine, i umirali su, takođe, više nego odrasli, od bolesti, izgladnjelosti, žeđi i smrzavanja. Mnoga djeca poklana su u Jasenovcu sredinom septembra 1942. Djeca su dovođena u 15 zaprežnih kola u ciglanu i spaljivana. Slična sudbina zadesila je 300 djece koja su pogubljena u Gradini u oktobru 1942. Ogroman broj djece, oko 12.000, spasen je od ustaškog pogroma, a za tu akciju najzaslužnija je Dijana Budisavljević i desetine plemenitih ljudi koji su joj pomogli.

Nakon Drugog svjetskog rata, u namjeri da izjednače žrtve i zasluge za oslobođenje zemlje, komunističke vlasti su činile sve da se Jasenovac pominje što manje. O najvećem stratištu u NDH nisu snimani filmovi niti rađeni serijali, a lider komunista Josip Broz Tito nikada nije otišao u Jasenovac.

Krajnje interesantno, u momentu kada je naša redakcija bila u posjeti manastiru i eparhiji, vladiku pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka posjetila visoka delegacija Jevrejske zajednice Novog Sada na čelu sa predsjednikom te zajednice Mirkom Štarkom. Vladika je gospodinu Štarku pokazao sve horore logora u kom su stradali Srbi, Jevreji i Romi. Napomene radi, Jevreji su narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu od strane mača Adolfa Hitlera i žale srpske žrtve Jasenovca, sa kojima su njihovi sunarodnici sastradavali.

A kako je izgledala čitava priča logora, ispričao je vladika… Upravo je vladika Jovan svoj životni poziv posvetio očuvanju sjećanja na način na koji su žrtve mučene i ubijane.

Jedan od najinteresantnijih je sklop objekata apoteke, bolnice, kao i zatvora u kom su ljekari držani. Na sledećim fotografijama možete vidjeti kako je izgledala NDH apoteka u kojoj su radili Jevreji i bolnica u sklopu logora.

FOTO: Jevrejska apoteka      Tik pored apoteke, nalazio se i zatvor u kom su držani jevrejski i ostali ljekari.

FOTO: Jasenovački zatvor

 

Upravo na ovom mjestu, par metara pored, po predanju, doktor Ranko Zec je posvjedočio o smrti svetog novomučenika Vukašina klepačkog. Podsjećamo, sveti Vukašin je poznat po svojoj rečenici „Samo ti sine radi svoj posao“ dok je hrvatski zločinac komadao njegove udove.

Sedam godina unazad  područje je otrgnuto zaboravu, a u narednom periodu, kako je Borbi saopšteno, očekuje se dalje uređenje prostora.

Čak i pored činjenice da je upravo ovdje bio najveći NDH logor, najzloglasniji na prostoru Balkana, ipak su i „hrvatska braća“ obilježila nekadašnje srpske kuće…

FOTO: Ustaška obilježja

 

Vladika je, međutim, pokazao i da eparhija radi na konstantnom prikupljanju dokumentacije. Pokazao je, kako našem novinaru, tako i predstavnicima Jevrejske zajednice, bogatu biblioteku gdje se sakupljaju kako strane, tako i domaće publikacije i knjige koji govore ili o logoru, ili o komunističkom, ustaškom ili četničkom pokretu, kao i o srpskim stratištima.

Važno je napomenuti i da je ovo jedina biblioteka na svijetu čija je tema Drugi svjetski rat u Jugoslaviji.

FOTO: Biblioteka

Na kraju, posjeta je završena i posjetom manastiru Jasenovac gdje je vladika pojasnio da se tu čuvaju mošti novomučenika.

Interesantno je i da je u okviru kompleksa pohranjen i kesten Ane Frank. Po predanju, Ana Frank je iz mjesta gdje se skrivala njena porodica tokom Drugog svjetskog rata mogla vidjeti drvo kestena. Jevreji širom svijeta, kao i drugi narodi nad kojima je izvšren genocid, uzimaju grančice kestena i posađuju ga u okviru svojih kompleksa sjećanja.

Govori se da on uspijeva samo na mjestima koja su spomen sjećanja na velike zločine, dok na drugim ne uspijeva… Sami pogledajte.

Vladika Jovan je mnogo godina proveo u Cetinjskom manastiru, od 1991. do 2003. zajedno sa blaženopočivšim mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem. S tim u vezi, interesantno je da se nadomak jasenovačkog manastira nalazi i gumno koje je identično onome kraj Cetinjskoj manastira, gdje je mitropolit stolovao.

Podsjećamo, mitropolit je tražio da njegov grob bude posut, između ostalog, i zemljom iz Jasenovca.   

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.