SAD upozorava na krah dolara u narednoj godini

0

Američka valuta bi u 2021. godina mogla devalvirati za jednu trećinu, upozorio je bivši predsjednik banke „Morgan Stenli Azija“ Stiven Rouč. Do toga će dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga usled uspešnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

Era „prekomjerne privilegije“ američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute bliži se kraju, tvrdi Stiven Rouč za „Blumberg“.

„Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti“, ističe on. „U SAD se taj balans brzo mijenja, pa je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti“.
Ekspert podsjeća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori širom sveta u američkoj valuti videli zaštićeno sredstvo tokom krize koronavirusa.

Kao rezultat toga, sada, prema procenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 odsto, uzimajući u obzir inflaciju.

„Svaki kurs valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja“, objašnjava Stiven Rouč. „Odnosno, promjene kursa valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrijednosti dolara za 35 odsto se zasniva na poređenju Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima.“

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina (23 odsto robnog prometa), Evropska unija (17 odsto), Meksiko (13 odsto), Kanada (12 odsto) i Japan (7 odsto).

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje kurs dolara na međunarodnim tržištima za 72 odsto. Drugim rečima, da bi dolar izgubio na vrednosti, ove valute moraju da ojačaju, što je vrlo vjerovatno.

U Kini su skoro sva preduzeća nastavila sa radom nakon karantina. Ali pošto se potražnja za njihovim proizvodima u Sjedinjenim Državama i Evropi još nije pojavila, Peking je usmjeren na unutrašnju potrošnju. Ovo neminovno dovodi do jačanja juana.

Perspektive evropske ekonomije i, shodno tome, evropske valute, poboljšale su se nakon što su se Angela Merkel i Emanuel Makron dogovorili da formiraju antikrizni fond u iznosu od 750 milijardi evra za borbu protiv posledica pandemije.

„S obzirom na obim trgovine, evro je sada za 15 odsto potcijenjen u odnosu na njegov maksimum u aprilu 2008. godine — ovo je pouzdan potencijal rasta evropske valute“, uveren je Rouč.
Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog koronavirusa i pada cijena nafte. Kako se vrijednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

O jačanju japanskog jena ne treba govoriti, ali četiri valute su dovoljne da se osigura naglo slabljenje dolara. Uz to, problemi u američkoj ekonomiji samo rastu.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.